Smatra  se da odluke donesene na samitu EU o Turkiye sadrže predrasude, nemaju veze sa realnošću i nedostaje im vizija.     Foto: AA

Turkiye je u petak kritizirala brojne odluke sa samita Evropske unije koje se odnose na Egejsko i Mediteransko more.

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye saopćilo je da odluke donesene na samitu EU o Turkiye sadrže predrasude, nemaju veze sa realnošću i nedostaje im vizija.

U saopćenju Ministarstva navodi se također da su neprihvatljivi napori EU da legitimizira maksimalističke politike drugih država kojima se krši međunarodno pravo na Egejskom moru i na Mediteranu.

Podsjećajući na nekoliko grčkih političkih postupaka, uključujući militarizaciju egejskih ostrva u blizini turske obale i odbijanje tražilaca azila, iz Ministarstva vanjskih poslova Turkiye navode da šutnja EU o ovim pitanjima ne doprinosi njihovom rješavanju i šteti regionalnoj stabilnosti.

Dodaje se da Turkiye ostaje pri stavu koji je u skladu sa međunarodnim pravom i dobrosusjedskim odnosima.

Ministarstvo je navelo da EU treba prestati žrtvovati prednosti koje bi omogućio proces pristupanja Turkiye i saradnja umjesto uskogrudnih, nezakonitih i maksimalističkih tvrdnji Grčke i administracije kiparskih Grka, napominjući da bi to također bilo u interesu EU.

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye pozdravilo je odluku samita EU kojom su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u evropskom bloku.

Međutim, Ministarstvo je uputilo kritiku zbog kontinuiranog neuspjeha u pokretanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, uprkos tome što su ove države već kandidati.

U saopćenju se također poziva EU da i Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, navodeći da bi to bilo od koristi za šire evropsko geografsko područje, uključujući Balkan.

Na kraju se navodi da Turkiye smatra da EU treba iskreno sarađivati sa svim državama kandidatima i da pristupanje treba napredovati na osnovu zasluga.

AA