Bulent Yildirim, predsjednik IHH-a, je naveo da njihove akcije nisu usmjerene samo protiv vazdušne baze Incirlik već protiv svih američkih baza širom svijeta.     Foto: Facebook/ İHH İnsani Yardım Vakfı / Photo: Facebook/İHH İnsani Yardım Vakfı

"Konvoj slobode za Palestinu", u organizaciji turske humanitarne fondacije IHH-a, otputovao je u petak iz Istanbula prema vazdušnoj bazi Incirlik u Adani, s ciljem da pokaže solidarnost s Palestinom.

Brojne nevladine organizacije i građani okupili su se na parkingu Olimpijskog stadiona Ataturk. Učesnici su uzvikivali slogane protiv Izraela i izražavali ogorčenje zbog napada na Gazu.

Bulent Yildirim, predsjednik IHH-a, je naveo da njihove akcije nisu usmjerene samo protiv vazdušne baze Incirlik već protiv svih američkih baza širom svijeta.

Bivša američka diplomatkinja i aktivistica Ann Wright, kao i aktivisti iz zemalja kao što su Velika Britanija, Norveška, Finska i Kanada, podržali su konvoj.

Ann Wright, koja je dala ostavku zbog američke invazije na Irak, rekla je da je nekoliko puta pokušala otići u Gazu, kao i da joj je žao što njena zemlja podržava Izrael, navodeći da je napad na narod Gaze užasan.

Konvoj od 250 vozila okićenih turskim i palestinskim zastavama, nakon obraćanja krenuo je ka vazdušnoj bazi Incirlik. Planirano je da stignu u nedjelju, 5. novembra, nakon organizovanja događaja u Kocaeliju, Ankari i Konyi.

TRT Balkan / agencije