Turkiye: Komšije čuvaju fotografije i lične stvari poginulih u zemljotresu

Turkiye: Komšije čuvaju fotografije i lične stvari poginulih u zemljotresu

U jednom stambenom objektu u Adiyamanu poginulo je 14 osoba.
Komšije čuvaju njihove lične stvari i fotografije kako bi ih predali rodbini.      Foto: AA

Nakon razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili Turkiye i Siriju ispod ruševina je ostao veliki broj ličnih stvari i fotografija.

U jednom stambenom objektu u Adiyamanu poginulo je 14 osoba. Komšije čuvaju njihove lične stvari i fotografije kako bi ih predali rodbini. U Adiyamanu i dalje traju radovi na uklanjanju ruševina.

S ekipama na terenu su i komšije poginulih i oni koji su također izgubili nekoga usljed zemljotresa. U zgradi nasuprot jedne od urušenih živi Abuzer Durmus, vlasnik jednog restorana. Teško mu je zbog tragične smrti 14 komšija. On i Abdurrahman Tumam prate radove na terenu. Žele pronaći neke fotografije, lične stvari ili knjige koje su pripadale poginulim komšijama.

Želja im je da to uruče rodbini poginulih. Mnogo je tu natpisa na fotografijama, uspomena koje teško padaju preživjelim u Adiyamanu.

"Nevalu s ljubavlju, Hatice", napisano je na jednoj fotografiji. Abuzer Durmus je rekao da je tužan zbog smrti komšija i da im je još teže kada nađu neke njihove lične stvari. Kako je kazao, našli su mnogo primjeraka Kur'ana, sveta knjiga muslimana.

Da ostaju kod svojih kuća potvrdio je Abdurrahman Tumam.

Rekao je da je u zemljotresu poginuo veliki broj njihovih komšija. Tumam je poručio da će barem pokušati sačuvati uspomene na njih.

"Ovdje sam od prvog dana zemljotresa, kod ruševina. Izgubili smo veliki broj komšija i poznanika. Živimo u šatorima jer nemamo kuda. Čuvamo uspomene, fotografije...Čuvamo sjećanja na njih. Tragamo za rodbinom poginulih čuvajući fotografije", dodao je Tumam.

TRT Balkan / agencije