U nadležnim službama Republike Turkiye od ponedjeljka će uvjerenja o kaznenoj evidenciji biti dostupna na još devet jezika, uključujući bosanski, hrvatski i srpski.        Foto: AA

U nadležnim službama Republike Turkiye od ponedjeljka će uvjerenja o kaznenoj evidenciji biti dostupna na još devet jezika, uključujući bosanski, hrvatski i srpski.

Tursko Ministarstvo pravde saopćilo je da je uvelo devet novih jezika u novi informacijski sistem kaznene evidencije i da će od sutra uvjerenja iz tog sistema biti dostupna na ukupno 28 jezika.

Nadležni uredi tužilaštva, diplomatska predstavništva i elektronski sistem e-država Republike Turkiye prvobitno je uvjerenja o kaznenoj evidenciji građanima izdavao na turskom jeziku i prevedene na engleski, francuski, njemački i italijanski jezik, a potom je prevod tih dokumenata postao dostupan na još 15 jezika, uključujući i makedonski i albanski.

Građanima će od ponedjeljka, 14. novembra, takva uvjerenja turskih institucija biti dostupa na još devet jezika, odnosno na bosanskom, hrvatskom, srpskom, kazahstanskom, kirgiškom, mongolskom, uzbečkom, tadžikistanskom i turkmenskom.

“Od ponedjeljka se kaznena evidencija može dobiti na ukupno 28 jezika. Nastavljamo ispunjavati zahtjeve naših građana i pružati im sve što je potrebno“, poručio je turski ministar pravde Bekir Bozdag.

TRT Balkan / agencije