Turkiye je podsjetila na vojnu i financijsku podršku SAD-a terorističkoj organizaciji PKK/YPG, koja prisilno regrutuje djecu za terorističke aktivnosti u Siriji i Iraku, te zatražila od Washingtona da se suoči s vlastitom realnošću.     Foto: AP

Turkiye je kritikovala američki izještaj u kojem se navodi da Ankara koristi djecu vojnike, ukazujući na stalnu podršku Washingtona militantnim grupama u Siriji koje regrutuju djecu za provođenje terorističkih aktivnosti.

"Kategorički odbacujemo sve optužbe o regrutovanju djece koje se pripisuju našoj zemlji koja je stranka svih međunarodnih dokumenata o zaštiti prava djece, uključujući one usvojene u okviru UN-a, te ih pedantno provodi", saopštilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u subotu.

"Žalosno je što su značajni napori Turkiye da spriječi trgovinu ljudima zanemareni stavljanjem na popis država koje regrutuju djecu vojnike prema 'Zakonu o prevenciji djece vojnika' kroz ažuriranje Izvještaja američkog State Departmenta o trgovini ljudima [TIP] za 2023. ”, dodaje se u saopćenju.

Turkiye je rekla da ulaže sve napore kako bi spriječila zločin trgovine ljudima, kaznila počinitelje i zaštitila žrtve zločina dok održava svoje aktivnosti na nesmetan način prema daljnjem jačanju bilateralne, regionalne i međunarodne suradnje u tu svrhu.

Ljudska prava ponovno se politiziraju u izvještaju, navodi se.

Turkiye je podsjetila na vojnu i financijsku podršku SAD-a terorističkoj organizaciji PKK/YPG, koja prisilno regrutuje djecu za terorističke aktivnosti u Siriji i Iraku, te zatražila od Washingtona da se suoči s vlastitom realnošću.

"Ovaj slučaj također postavlja ozbiljna pitanja o objektivnosti izvora informacija na kojima američke vlasti temelje svoje odluke. Na ovu klevetu, koja nije u skladu s duhom savezništva, bit će odgovarajuće odgovoreno", rečeno je.

Novačenje djece od strane grupe koju podržava SAD

Turkiye je rekla kako su nedavno dokumentirani brojni zločini koje su počinile takozvane "Sirijske demokratske snage" ili SDF pod kontrolom terorističke organizacije PKK/YPG, poput prisilnog regrutovanja djece, otmica, lišavanja slobode i vojne upotrebe škola u Siriji. Izvještaj koje je Nezavisno međunarodno istražno povjerenstvo UN-a o Siriji objavilo 12. septembra.

"Štaviše, najnoviji primjer represivne prakse i zločina ove terorističke organizacije viđen je u Deir ez-Zoru", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Ističući da izvještaj američkog State Departmenta za 2022. o Iraku izričito navodi da PKK prisilno regrutira stotine jezidske djece i otima ih u svrhu ideološke indoktrinacije, Turkiye poručuje: "Željeli bismo podsjetiti da je ispitivanje represivnih praksi i teških zločina separatističke terorističke organizacije među temeljnim odgovornosti SAD-a."

"Kao stranka predana relevantnim regionalnim i međunarodnim konvencijama, Turkiye će odlučno nastaviti svoje dosadašnje napore usmjerene na sprječavanje zločina trgovine ljudima", rečeno je.

TRT Balkan