Sinirlioglu je također zahvalio međunarodnoj zajednici na solidarnosti sa Turkiye.        Foto: AA

Turska je izvijestila Vijeće sigurnosti UN-a o nedavnim zemljotresima u kojima je na jugu zemlje poginulo više od 31.000 ljudi.

Tokom posebne sjednice iza zatvorenih vrata, turski ambasador pri UN-u Feridun Sinirlioglu izvijestio je zemlje članice o razmjerima potresa, hitnim potrebama, naporima za pružanje pomoći pogođenima i međunarodnoj pomoći.

Sinirlioglu je također zahvalio međunarodnoj zajednici na solidarnosti sa Turkiye.

Izaslanik je također rekao da bi humanitarna pomoć UN-a i drugih zemalja namijenjena sjeverozapadnoj Siriji pogođenoj zemljotresom mogla proći kroz turske granične kapije i napomenuo da Turkiye pruža neophodnu pomoć u tom cilju.

Najmanje 31.643 osobe poginule su u dva snažna zemljotresa koja su potresla južnu Turkiye 6. februara, saopštila je Uprava za vanredne situacije Turkiye (AFAD).

Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6, sa epicentrom u regiji Kahramanmaras, pogodili su više od 13 miliona ljudi u 10 regija, uključujući Hatay, Gaziantep, Adiyaman, Malatyu, Adanu, Diyarbakir, Kilis, Osmaniye i Sanliurfu.

Nekoliko zemalja u regionu, uključujući Siriju i Liban, također je osjetilo jake potrese koji su pogodili Turkiye u manje od 10 sati.

TRT Balkan / agencije