Levent Goktas je jedan od izvršilaca atentata na turskog pisca i historičara Necipa Hablemitoglua.      Foto: AA

Levent Goktas, jedan od izvršilaca atentata na turskog pisca i historičara Necipa Hablemitoglua, iz decembra 2002. godine, izručen je Turkiye iz Bugarske.

Hablemitoglu je ubijen 18. decembra 2002. ispred svog doma u Ankari, glavnom gradu Turkiye. Za jednim od počinitelja ovog atentata Goktasom raspisana je crvena potjernica, nakon čega je uhvaćen u Bugarskoj.

Goktas je sinoć oko ponoći avionom koji je poletio iz Sofije stigao na Istanbulski aerodrom, gdje su ga preuzeli pripadnici turske policije.

Goktas je podvrgnut zdravstvenom pregledu u civilnom administrativnom uredu Aerodorma Istanbul. Potom mu je Visoki kazneni sud u Ankari pomoću audio i video informacijskog sistema (SEGBIS) saopćio odluku o određenju pritvora.

Goktasa su bugarske vlasti privele 1. septembra nakon što je tokom rutinske kontrole saobraćajne policije u gradu Svilengradu, u blizini bugarsko-turske granice, utvrđeno da je za njim raspisana potjernica.

Pet dana kasnije, tursko pravosuđe uputilo je zvanični zahtjev za izručenje iz Bugarske pod optužbom za "ubistvo" i "formiranje organizacije" u okviru istrage koju vodi Ured glavnog tužioca u Ankari.

Sud u bugarskom Plovdivu prihvatio je 14. decembra zahtjev za Goktasovo izručenje Turkiye.

TRT Balkan / agencije