Nakon sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i sastanka delegacija, potpisan je protokol koji sadrži memorandum o razumijevanju o saradnji u strateškim industrijama.       Foto: AA

Turkiye i Ukrajina tokom zvanične posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Turkiye u petak potpisale su sporazum o poboljšanju saradnje u strateškim industrijama, fokusirajući se na bespilotne letjelice (UAV), autonomne sisteme, te istraživanje i razvoj, proizvodnju i održavanje motora.

Nakon sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i sastanka delegacija, potpisan je protokol koji sadrži memorandum o razumijevanju o saradnji u strateškim industrijama.

Protokol su potpisali turski ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir i ukrajinski ministar strateške industrije Aleksandar Kamišin.

Prema informacijama Anadolu, protokol ima za cilj promovisati saradnju između dvije zemlje u strateškim industrijama, s posebnim fokusom na bespilotne letjelice, autonomne sisteme, istraživanje i razvoj motora, proizvodnju i aktivnosti održavanja.

Nakon iznenadnih posjeta Češkoj i Slovačkoj u petak, Zelenski i delegacija Ukrajine stigli su u Istanbul u svoju prvu zvaničnu posjetu Turkiye od početka rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru 2022. godine.

TRT Balkan / agencije