Deklaracija naglašava da odnosi Turkiye i Katara odražavaju "duboko ukorijenjene" historijske veze izgrađene na političkim i društvenim temeljima.      Foto: AA

Turkiye i Katar odlučni su unaprijediti bilateralne odnose na raznim područjima, navodi se u zajedničkoj deklaraciji izdanoj tokom posjeta turskog predsjednika.

"Na temelju naših strateških odnosa i bilateralne suradnje na političkom, diplomatskom, gospodarskom i trgovinskom području, te u skladu s uputama mudrih čelnika dviju zemalja, odlučni smo nastavimo zajedničke napore u koordinaciji na različitim poljima kako bismo osigurali kontinuitet jačanja bilateralnih odnosa na dobrobit dviju bratskih zemalja i naroda.”, navodi se u deklaraciji.

Ministri vanjskih poslova Turkiye i Katara potpisali su deklaraciju tokom posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Kataru, obilježavajući pola stoljeća od uspostave diplomatskih veza.

"Zadovoljstvo nam je proslaviti 50. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između Republike Turkiye i Države Katar 2023. godine", rečeno je. "Odnosi Turkiye i Katara prošli su kroz kvalitativnu transformaciju od njihove uspostave 1973. došli su do faze strateškog partnerstva.”

Deklaracija također naglašava da odnosi Turkiye i Katara odražavaju "duboko ukorijenjene" historijske veze izgrađene na političkim i društvenim temeljima.

"Trenutno strateško partnerstvo između Republike Turkiyee i Države Katar je plodonosno na svim razinama, a dvije zemlje imaju slične pristupe većini regionalnih i međunarodnih pitanja".

Gospodarska i trgovinska suradnja između dviju zemalja bilježi stabilan rast u posljednjih nekoliko godina, dodaje se.

TRT Balkan