Fudbalski savezi Turkiye i Italije najavili su da će predati kandidaturu za zajedničko domaćinstvo Evropskog prvenstva (EURO) koje će se održati 2032. godine.       Foto: AA

Fudbalski savezi Turkiye i Italije najavili su da će predati kandidaturu za zajedničko domaćinstvo Evropskog prvenstva (EURO) koje će se održati 2032. godine.

"Nakon sastanaka i dogovora, turski i italijanski savezi odlučili su podnijeti zajedničku kandidaturu UEFA-i da zajedno organiziraju EURO 2032“, navodi se u saopćenju na internet stranici Fudbalskog saveza Turkiye (TFF).

U saopćenju se navodi da su se zajedničke organizacije prvenstava pokazale veoma uspješnim u na evropskim šampionatima 2008, 2012. i 2020. godine.

“Studije za Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje će se 2026. godine održati u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi pokazale su da više navijača ulazi u interakciju i da je sve efikasnije u organizaciji ako se turniri ove veličine organizuju zajedno. Ukoliko UEFA prihvati kandidaturu Turkiye i Italije, gradovi domaćini i stadioni će biti određeni među onima koje su dva saveza prethodno prijavila UEFA-i i turnir bi se održavao ravnomjerno u dvije zemlje. Konačna odluka o izboru gradova i stadiona domaćina bit će donesena nakon budućih razmatranja“, navode iz TFF-a.

Predsjednik TFF-a Mehmet Buyukeksi rekao je da je odluka o zajedničkoj kandidaturi za EURO 2032 važna i za turski i za evropski fudbal.

“Naše partnerstvo sa Fudbalskim savezom Italije odražava vrijednosti prijateljstva i saradnje u evropskom fudbalu. Vjerujem da će ojačati postojeću saradnju između dvije mediteranske zemlje, koje su dio slične kulture i duboko ukorijenjene historije, te izgraditi važan most za budućnost našeg fudbala“, rekao je Buyukeksi.

TRT Balkan / agencije