Erdogan je tom prilikom poručio da je jasno da terorističke organizacije kao što su PKK, Daesh i FETO "predstavljaju prijetnju za obje države".     Foto: AA

Turkiye i Irak u utorak su ponovili posvećenost borbi protiv svih oblika terorizma.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održao je zajedničku konferenciju za novinare s iračkim premijerom Mohammedom Shiom Al-Sudanijem u Ankari, glavnom gradu Turkiye.

Erdogan je tom prilikom poručio da je jasno da terorističke organizacije kao što su PKK, Daesh i FETO "predstavljaju prijetnju za obje države".

“Tokom našeg sastanka razgovarali smo o svim aspektima bilateralnih odnosa. Ponovo smo potvrdili našu odlučnost da se borimo protiv svih oblika terorizma”, rekao je Erdogan, dodajući da su u fokusu razgovora bili napori Turkiye protiv terorističkih organizacija.

“Naše očekivanje od braće u Iraku je da proglase PKK-a kao terorističku organizaciju i očistiti svoj teritorij od ove krvoločne terorističke organizacije”, rekao je turski čelnik.

Al-Sudani je istakao da sa Turkiye žele unaprijediti odnose na svim poljima.

Dotakavši se pitanja borbe protiv terorizma, Al-Sudani je naglasio da Irak neće dozvoliti nijednoj terorističkoj grupi da koristi njegovu teritoriju za napade na Turkiye.

Istakao je da se sigurnosni problemi mogu prevazići poboljšanom razmjenom obavještajnih podataka.

Turski predsjednik Erdogan dočekao je u utorak iračkog premijera Al-Sudanija na zvaničnoj ceremoniji u Ankari.

TRT Balkan / agencije