Erdogan i Mitsotakis zadužili su dvojicu ministara vanjskih poslova da vode proces i izvještavaju o napretku.     Foto: AA

Turkiye i Grčka dogovorile su da aktiviraju više kanala komunikacije, objavila je turska Direkcija za komunikacije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastali su se na marginama samita NATO-a u Vilniusu u Litvaniji.

"Sastanak je protekao u dobroj atmosferi", navodi se u saopštenju turske Direkcije za komunikacije na Twitteru.

Erdogan i Mitsotakis složili su se da je na dobrobit obje zemlje da pozitivna klima koja je nastala u bilateralnim odnosima posljednjih mjeseci ima kontinuitet i dosljednost.

Dodaje se da su dvije strane postigle dogovor da u narednom periodu nadograde ovaj pozitivan zamah i pokrenu kanale komunikacije između dvije zemlje.

Erdogan i Mitsotakis dogovorili su se da se ove jeseni u Solunu u Grčkoj održi sastanak Vijeća za saradnju na visokom nivou Turkiye i Grčke.

"Pored toga, zadužili su dvojicu ministara vanjskih poslova da vode proces i izvještavaju o napretku", dodaje se u saopštenju.

Saopšteno je i da su lideri istakli želju za češćom komunikacijom na svim nivoima, s ciljem izgradnje klime povjerenja i stvaranja neophodnih okolnosti za unapređenje odnosa Turkiye i Grčke.

TRT Balkan / agencije