Osim bilateralnih pitanja, Erdogan i Bolkiah su također razgovarali o najnovijim globalnim dešavanjima i pitanjima vezanim za Palestinu, Rohingya muslimane i islamofobiju.      Foto: AA

Turkiye i Brunei Darussalam u utorak su ponovno potvrdili svoju odlučnost da unaprijede suradnju u raznim područjima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Brunejski sultan Hassanal Bolkiah obratili su se na zajedničkoj konferenciji za novinare u glavnom gradu Ankari nakon što su čelnici održali sastanak jedan na jedan i razgovore sa svojim izaslanstvima u predsjedničkom kompleksu.

Erdogan je rekao da su tijekom sastanka s Bolkiahom sveobuhvatno razgovarali o bilateralnim odnosima.

"Potvrdili smo naš dogovor o razvoju bilateralne suradnje. Razmijenili smo mišljenja o područjima ulaganja koja će proširiti naše gospodarske i trgovinske odnose", rekao je Erdogan.

Također je naglasio da su razgovarali o potencijalu suradnje između Turkiye i te zemlje jugoistočne Azije u područjima poput obrambene industrije, energetike, turizma, zdravstva, islamskih financija i halal proizvodnje.

Osim bilateralnih pitanja, Erdogan i Bolkiah su također razgovarali o najnovijim globalnim dešavanjima i pitanjima vezanim za Palestinu, Rohingya muslimane i islamofobiju.

Erdogan je rekao da su također naglasili važnost povećanja suradnje u regionalnim i međunarodnim platformama kao što su Udruženje zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Organizacija islamske suradnje (OIC).

Sa svoje strane, sultan Bolkiah je izrazio "najdublju sućut" Turkiye i njezinom narodu zbog razornih potresa koji su 6. veljače pogodili južnu regiju zemlje.

"Uvjeren sam da će uz napore vlade i otpornost turskog naroda, Turkiye ustrajati i izaći jača iz ove tragedije", rekao je.

Bilateralne veze između Turkiye i Bruneja "strašno su se razvile" od 2012, rekao je Bolkiah, dodajući da Bruneji namjeravaju ojačati suradnju u području obrazovanja, obrane, trgovine i gospodarstva, istovremeno potičući više razmjene među ljudima.

TRT Balkan / agencije