Turkiye i Azerbejdžan izvode vojnu vježbu “Mustafa Kemal Ataturk 2023“

Turkiye i Azerbejdžan izvode vojnu vježbu “Mustafa Kemal Ataturk 2023“

Vojni poligon u bizini Bakua danas je u toku vježbe ličio na pravo ratno poprište.
U vježbi su neutralisane zamišljene neprijateljske jedinice protivvazdušne odbrane.           Foto: AA

Oružane snage Republike Turkiye i Azerbejdžana provode veliku vojnu vježbu “Mustafa Kemal Ataturk 2023“ u Azerbejdžanu, a danas su u okviru pokazne vježbe zamišljeni neprijateljski ciljevi uništeni napadima turskih borbenih aviona F-16 i borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2.

Pokazna vježba se održava povodom jubilarne 100. godišnjice uspostave Republike Turkiye, a prisustvovali su joj turski ministar odbrane Yasar Guler i njegov azerbejdžanski kolega Zakir Hasanov, te ministar odbrane Tadžikistana Sherali Mirzon.

Vojni poligon u bizini Bakua danas je u toku vježbe ličio na pravo ratno poprište.

Vježba je počela tako što su turske i azerbejdžanske jedinice komandosa preuzele reprezentativne neprijateljske položaje na liniji fronta.

U vježbi su neutralisane zamišljene neprijateljske jedinice protivvazdušne odbrane.

Pored turskih aviona F-16 i bespilotnih letjelica, u vježbi je zamišljene neprijateljske ciljeve gađala i artiljerijska jedinica, a među uništenim zamišljenim ciljevima su bili i raketni sistemi “Iskender“ i “Točka-U“.

Tokom vježbe, turske i azerbejdžanske specijalne jedinice spustile su se iza reprezentativnog neprijatelja i zarobile više komandante.

Vježba “Mustafa Kemal Ataturk 2023“ za cilj ima povećanje interakcije i koordinacije između turske i azerbejdžanske vojske, a završava se sutra.

Vježbe su izvođene kod Bakua, u Nahičivanu i područjima oslobođenim od armenske okupacije. Učestvovalo je 3.000 vojnika, 130 tenkova i oklopnih vozila, oko 100 artiljerijskih i raketnih sistema i oko 20 aviona i helikoptera.

TRT Balkan / agencije