Turkiye: Grčki mediji objavili lažne izvještaje o migrantskim prelazima

Turkiye: Grčki mediji objavili lažne izvještaje o migrantskim prelazima

Ambasada Turkiye u Atini izrekla je oštar ukor zbog lažnog izvještavanja grčkih medija protiv Turkiye.
Jedinice obalske straže u turskoj zapadnoj provinciji Izmir spasile su 143 neregularna migranta nakon što su ih grčke vlasti potisnule u turske teritorijalne vode u Izmiru, Turkiye, 3. oktobra 2022.      Foto: ustupila Komanda turske obalske straže / AA

Ambasada je u subotu prozvala grčke novinske organizacije jer nisu povukle izmišljene izvještaje zasnovane na snimku za koji su tvrdili da pokazuje turske vlasti kako guraju neregularne migrante prema Grčkoj.

U pitanju je video iz 2019. godine i ustvari prikazuje turske timove koji pokušavaju spriječiti migrante da krenu prema Grčkoj, pojasnila je ambasada u nekoliko tvitova.

"Nekoliko grčkih novinskih kuća je prošle sedmice brzo objavilo navodni 'vizuelni dokaz turskog guranja neregularnih migranata'", saopštila je ambasada.

“Očekivali smo brzo i iskreno povlačenje izvještaja kada se ispostavilo da video (koji je iz 2019) zapravo pokazuje snažne napore turske obalske straže koja radi upravo suprotno, odnosno pokušava da presretne čamac migranata koji prelazi na grčku stranu.”

Ilegalna politika potiskivanja

Ambasada je također priložila izjavu turske obalske straže o incidentu objavljenu 9. septembra 2019. godine.

"Nadamo se da ćemo na taj način popuniti prazninu u informacijama", dodala je ambasada.

Grčka već dugo vodi ilegalnu politiku potiskivanja tražilaca azila koji pokušavaju da dođu do njenih obala kao ulazne tačke u Evropu.

Organizacije za ljudska prava i vodeći mediji često su izvještavali o nezakonitom potiskivanju i drugim kršenjima ljudskih prava grčkih vlasti koje krše pravo EU-a i međunarodno pravo.

Turske grupe i organizacije za ljudska prava su više puta osuđivale tu praksu, napominjući da se time krše humanitarne vrijednosti i međunarodno pravo, ugrožavajući živote ranjivih migranata, uključujući žene i djecu.

TRT World