Omer Halisdemir rođen je 1974. godine u gradu Nide. Poginuo je u noći pokušaja državnog udara, u Ankari, u Komandi specijalnih snaga.     Foto: AA

Brojni građani posjećuju mezar turskog heroja Omera Halisdemira, koji je položio život kao šehid suprotstavljajući se puču kojeg je na današnji dan 2016. godine izvela teroristička organizacija FETO.

Posjetom mezaru u mjestu Cukurkutu u distriktu Boru u provinciji Nigde, građani iz cijele Turkiye i šire odaju počast heroju Halisdemiru koji je kao pripadnik specijalnih snaga postao simbol otpora pučistima.

Među građanima koji su na sedmu godišnjicu izdajničkog pokušaja puča posjetili Halisdemirov mezar je Mustafa Tan koji je za Anadolu kazao da je iz Kayserija prešao 180 kilometara biciklom kako bi odao počast heroju.

I nastavnik Seyfettin Tekin je biciklom stigao iz Nevsehira i kazao da 15. jul smatra prekretnicom u smislu odbrane demokracije i nacionalnog jedinstva u Turkiye.

“Tada je prestala svaka vrsta tutorstva i ponovo manifestirala nacionalna odlučnost i nacionalna volja. Sve dok ima takvih heroja, ova zemlja nikada neće biti pod okovima imperijalističkih sila. Sve dok smo mi ovdje, ova zastava će se vijoriti“, rekao je Tekin.

Selim Coskun je došao iz Ankare i novinaru Anadolu kazao da svake godine dolazi u rodni Nigde i posjećuje mezar heroja Halisdemira.

“Bog ga blagoslovio. Nema šta da se kaže. On je žrtvovao svoj život za ovu zemlju, nije ni trepnuo. Neka počiva u miru“, kazao je Coskun.

Hamza Kocabey živi u Njemačkoj i ove godine je stigao u Nigde da oda počast heroju Halisdemiru.

Ističući kako je za vrijeme pokušaja puča bio u Turkiye, Kocabey je kazao da je sve vidio.

“Dolazimo iz dijaspore, ali naša srca su uvijek tu. Sve smo vidjeli. Neka živi naša domovina“, kazao je Kocabey.

Omer Halisdemir rođen je 1974. godine u gradu Nide. Poginuo je u noći pokušaja državnog udara, u Ankari, u Komandi specijalnih snaga.

Iako podoficir, zaustavio je brigadnog generala Semiha Terzija, koji je bio u redovima pučista odanih terorističkoj organizaciji FETO i koji je došao da preuzme komandu.

Halisdemir ga je ustrijelio u glavu, nakon čega je i sam ubijen hicima oficira iz Terzijeve pratnje. Postao je simbol otpora pučistima.

TRT Balkan / agencije