Do biračkih mjesta je organizovan i besplatan prevoz građana koji su privremeno smješteni u kontejnerskim i šatorskim naseljima.      Foto: AA

Građani Hataya, Osmaniye i Adane u Turkiye, područjima koja su pogođena razornim zemljotresima iz februara ove godine, izlaze na glasanje na predsjedničke i parlamentarne izbore.

U Hatayu, gdje pravo glasa ima više od milion građana, birači od jutarnjih sati dolaze da obave svoju građansku dužnost.

Kontejneri za glasanje su postavljeni u Antakyi i Defneu i školama koje nisu pretrpjele ozbiljna oštećenja u zemljotresima i sigurne su za glasanje.

Do biračkih mjesta je organizovan i besplatan prevoz građana koji su privremeno smješteni u kontejnerskim i šatorskim naseljima i koji nemaju mogućnost da se prebace do mjesta za glasanje.

Od jutarnjih sati građani stižu i u škole u Osmaniyeu. Pravo glasa na ovom području ima 385.998 građana.

Građani glasaju i u Adani gdje je postavljeno 4.795 glasačkih kutija za više od 1,6 miliona ljudi s pravom glasa.

Birališta širom Turkiye otvorena su jutros u osam sati po lokalnom vremenu (sedam sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Izbori u Turkiye 2023

Građani Turkiye danas glasaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a biraju između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasa prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redoslijedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turkiye.

Birališta će biti otvorena do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turkiye, u 73 države i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopćila Vrhovna izborna komisija Turkiye, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

TRT Balkan / agencije