U okviru Festivala puta balona i kulture Kapadokije u turskom gradu Nevsehiru održan je spektakularni demonstracijski let figuričnih balona na vrući zrak.      Foto: AA

U okviru Festivala puta balona i kulture Kapadokije u turskom gradu Nevsehiru održan je spektakularni demonstracijski let figuričnih balona na vrući zrak.

U okviru festivala ovog vikenda je najavljen bogat kulturni i zabavni program, a sve je počelo jutrošnjim dizanjem šarenih figuričnih balona koji su krasili nebo iznad kapadokijskih kanjona.

Ovog vikenda je najavljen bogat kulturni i zabavni program.         Foto: AA Others

U gradu Goreme, dok su službenici pri prvom svjetlu jutra pripremali za let balone sa raznim figurama, u okolini su se okupili domaći i strani turisti koji su željeli pogledati predstavu.

Baloni u obliku srca, sladoleda, patka, Obeliksa, hobotnice, turske zastave i drugih motiva lebdjeli su nad dolinama prekrivenim vilinskim dimnjacima.

Načelnik Općine Goreme Omer Eren rekao je da festival, koji je počeo 5. augusta, uključuje zabavne aktivnosti za turiste i lokalno stanovništvo.

“Festival je jako lijep. Imamo strane goste, kao i posjetioce iz različitih krajeva Turkiye. Svi hoteli u Goremeu su potpuno zauzeti“, rekao je Eren.

Turistkinja Necla Yerli izjavila je da su sa djecom došli iz Kajserija da vide balone sa figurama i da je vrijedilo truda jer su uživali u prizorima i uslugama.

TRT Balkan / agencije