Erdogan je naveo kako je obim trgovine između Turkiye i Bugarske prošle godine dostigao 6 milijardi dolara


“Turkiye naglašava potrebu za efikasnom saradnjom s Bugarskom u rješavanju granične sigurnosti u upravljanju neregularnim migracijama”, rekao je turski predsjednik u petak.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s bugarskim kolegom Rumenom Radevim u Istanbulu, Recep Tayyip Erdogan je rekao: "Fokusirali smo se na potrebu za efikasnom saradnjom u upravljanju neregularnim migracijama".

“Ova bilateralna saradnja će se dalje razvijati završetkom modernizacije graničnih prelaza na bugarskoj strani i jačanjem infrastrukture za inspekciju hrane”, dodao je.

Erdogan je naveo kako je obim trgovine između Turkiye i Bugarske prošle godine dostigao 6 milijardi dolara, dodajući da je na razgovorima u petak odlučen zajednički cilj da se kratkoročno poveća na 10 milijardi dolara.

“Na dnevnom redu je pitanje mogućnosti saradnje u energetskoj sigurnosti”, rekao je on, dodajući da će tursko Ministarstvo energetike i prirodnih resursa preduzeti neophodne korake kako bi pomoglo u ispunjavanju zahtjeva Bugarske.

U međuvremenu, Radev je rekao kako cijeni napore Turkiye da pomogne u posredovanju u sporazumu o koridoru žitarica i njenu podršku potrebi Bugarske za tečnim gasom.

Razgovori u petak bili su "od velike pomoći", rekao je on, naglašavajući važnost povećanja sigurnosti graničnih vrata poduzimanjem zajedničkih koraka.

Bugarska je također pozdravila napore Ankare da spriječi rastuću ilegalnu imigraciju, dodao je Radev.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu značajan sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji su pauzirani u februaru zbog rata Rusije protiv Ukrajine.

Danima prije predviđenog isteka, ovaj značajni ugovor o žitu produžen je za još 120 dana, počevši od 19. novembra.

TRT Balkan / agencije