Najnovija podrška pružena je kroz donaciju turske ambasade koja je obezbijedila poljoprivredne alate posebno za farmere u Jamjangu, oblasti na sjeveru Južnog Sudana gdje živi velika izbjeglička populacija.      Foto: AA

Turkiye nastavlja pružati humanitarnu podršku ljudima u Južnom Sudanu, najmlađoj zemlji na svijetu, koju i dalje muče nestabilnost i bezbjednosni izazovi.

Najnovija podrška pružena je kroz donaciju turske ambasade koja je obezbijedila poljoprivredne alate posebno za farmere u Jamjangu, oblasti na sjeveru Južnog Sudana gdje živi velika izbjeglička populacija.

Ambasador Turkiye Erdem Mutaf rekao je da je inicijativa podstaknuta posjetom Jamjangu, gdje su turski zvaničnici iz prve ruke svjedočili ogromnoj potrebi poljoprivrednika za alatima.

Ambasada je, uz podršku turske Uprave za vanredne situacije (AFAD), nabavila niz osnovne opreme koja je u srijedu uručena na svečanosti u glavnom gradu Jubi.

Dut Akol Kuol, visoki zvaničnik Komisije za pitanja izbjeglica Južnog Sudana, rekao je da će to promijeniti živote izbjeglica.

"Ovo im daje izvor sredstava za život. Turska vlada je učinila mnogo za Južni Sudan, a posebno ambasador koji ulaže stalne napore da pomogne južnosudanskim zajednicama i izbjeglicama", dodao je on.

Tokom cijele godine, turska Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) je provela niz humanitarnih aktivnosti u Južnom Sudanu, uključujući renoviranje i nadogradnju opreme u školama i sirotištima, osnaživanje žena kroz obuke i akcije distribucije hrane koje su obuhvatile hiljade ljudi.

TRT Balkan / agencije