"Povećanjem kapaciteta Silivri je postao najveće podzemno skladište plina u Evropi", rekao je Erdogan.     Foto: AA

Povećanjem kapaciteta skladišta prirodnog plina u Silivriju, u Istanbulu, Turkiye od danas posjeduje najveće skladište plina u Evropi.

U Silivriju je danas upriličen program povodom završetka projekta povećanja kapaciteta podzemnog skladišta plina, na kojemu se obratio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Povećanjem kapaciteta Silivri je postao najveće podzemno skladište plina u Evropi", rekao je Erdogan.

Naglasio je kako je Turkiye danas, s energetskim uslugama koje pruža svojim građanima i industriji, po količini opskrbe 17. zemlja u svijetu.

"Ulazimo u novu eru u kojoj ćemo svoju zemlju dovesti do vrha ubirući plodove truda koji smo uložili u posljednjih 20 godina", rekao je Erdogan te dodao:

"Cilj nam je našu državu što prije transformirati u globalni centar u kojem će se određivati referentna cijena prirodnog plina. Odredili smo našu energetsku viziju za smanjenje naše vanjske ovisnosti o primarnim resursima sa 71 posto na 13 posto do 2053. godine."

Nakon povećanja kapaciteta, skladište će moći zadovoljiti približno osam posto godišnjih potreba Turkiye za prirodnim plinom.

Potrebe objekta za električnom energijom podmirivat će vjetroturbina instalirane snage 4,2 megavata. Skladišni kapacitet povećan je s 3,2 milijarde na 4,6 milijardi kubnih metara.

Dnevni povratni proizvodni kapacitet povećan je sa 28 miliona na 75 miliona kubnih metara.

TRT Balkan / agencije