Kada je otac saznao da njegova kćerka nije među dovezenim u bolnicu, podijelio je njenu fotografiju na društvenim mrežama i zatražio pomoć da se pronađe.     Foto: AA

Devetogodišnja Vefa Seleti spašena je ispod ruševina gdje je bila zarobljena 136 sati. Ispod ruševina petospratnice, 16 sati nakon zemljotresa spašeni su otac Ammar i petero djece. Mislili su da Vefa nije preživjela.

Majka je u noći zemljotresa bila u kući svoje sestre. Nakon zemljotresa otišla je do porodične kuće. Vidjela je da je zgrada pretvorena u ruševinu, ali čekala je vijesti o svojoj porodici.

Otac i petero djece izvučeni su 16 sati nakon zemljotresa. Kada je otac saznao da njegova kćerka nije među dovezenim u bolnicu, podijelio je njenu fotografiju na društvenim mrežama i zatražio pomoć da se pronađe.

Vrativši se u Kahramanmaras sa svojom djecom, šest dana nakon zemljotresa i liječenja u Adani, otac je pomislio da njegova devetogodišnja kćerka nije preživjela pod ruševinama. Zatražio je pomoć od spasilačkog tima iz Izmira. Nakon 2,5 sata traganja pod ruševinama vidjeli su djetetovu ruku i čuli njen glas. "Djevojčica je živa", vikali su spasioci. Nisu ostavili dijete dok nisu došli spasioci AFAD-a. Spasili su je nakon što je pod ruševinama bila 136 sati. Djevojčica je prebačena u bolnicu u Adani.

Otac Ammar rekao je za Anadoliju da su došli iz Sirije 2013. godine. "Vefa je objasnila šta je doživjela pod ruševinama dok je bila na liječenju u bolnici. Spavala je na ćebetu u dnevnoj sobi. Kada se probudila, ona je zvala 'mama i tata' i rekla da je zaspala kad nas nije mogla vidjeti. Krevet i ćebe su bili u vodi. Hvala Bogu, nema zdravstvenih problema", ispričao je otac.

Sener Avci, jedan od spasilaca, rekao je da su mislili da je dijete umrlo. Kako je kazao, upozorio je spasioce da je uništena petospratnica i da nije sigurno da ulaze u nju. "Nismo mogli vjerovati kada smo čuli glas djevojčice, brzo smo pozvali hitnu pomoć", ispričao je Avci.

TRT Balkan / agencije