"Sada vidimo na raznim platformama da gotovo nijedna država na svijetu nema poziciju da podrži Netanyahua", rekao je Kurtulmus.     Foto: AA

Turkiye je u utorak pozvala saveznike iz NATO-a da zauzmu stav protiv izraelske agresije na Pojas Gaze, rekao je predsjednik turskog parlamenta Numan Kurtulmus.

“Mi, članovi najmoćnije odbrambene organizacije svijeta, ne možemo zatvoriti oči pred jednim od najhitnijih globalnih pitanja, pred ogromnom ljudskom katastrofom koja se odvija u Gazi. Ovo krvoproliće i masakri u Izraelu moraju biti zaustavljeni", rekao je Kurtulmus na parlamentarnom samitu NATO-a u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Kurtulmus će boraviti u posjeti SAD-u do 10. jula kako bi učestvovao na samitu koji okuplja lidere parlamenta iz 32 članice NATO-a, kao i Ukrajine, uključujući 23 predsjednika parlamenta.

“Postoji ozbiljan rizik da ova situacija eskalira u regionalni rat. U našim raspravama o globalnoj sigurnosti, moramo se uskladiti sa zajedničkim frontom čovječanstva koji se zalaže za pravičnost i pravdu. Pozivamo saveznike da kažu 'ne više' agresiji Netanyahuove vlade", dodao je Kurtulmus.

Kurtulmus je naglasio da je Turkiye zatražila trenutni trajni prekid vatre, neometan humanitarni pristup i rješenje o dvije države za palestinsko-izraelski sukob.

TRT Balkan / agencije