Dodao je da je njihova „bratska dužnost u ramazanu još više pomoći i pružiti ruku Gazi“.    Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da će Turkiye djelovati zajedno s Egiptom protiv prisilnog raseljavanja stanovnika Gaze sa njihove vlastite zemlje.

"Izrael stanovništvo Gaze glađu primorava na predaju. Cilj nam je što skorija uspostava primirja i nesmetano dopremanje humanitarne pomoći", rekao je Erdogan.

Dodao je da je njihova „bratska dužnost u ramazanu još više pomoći i pružiti ruku Gazi“.

Nazvavši svoje nedavne posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptu "veoma uspješnim", naglasio je potrebu "zbijanja redova" kako bi se zaustavilo krvoproliće u Gazi.

„Kako bi vijek Turske postao vijek mira, nema drugog izbora nego da unaprijedimo odnose sa našim prijateljskim i bratskim zemljama", dodao je predsjednik Turkiye.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je 28.775 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.552.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije