"Turkiye je do sada isporučila približno 42.000 tona humanitarne pomoći Gazi", rekao je Altun.         Foto: Twitter/@iletisim

Turkiye će provesti niz mjera protiv Izraela koji pokušava opstruirati podršku i pomoć Ankare Palestini, rekao je direktor komunikacija te zemlje Fahrettin Altun.

"Mnoge aktivnosti koje sprovodi naša Direkcija za komunikacije, druge institucije i organizacije na nacionalnom i međunarodnom nivou dokaz su ovakvog stava", rekao je Altun u X postu kasno u ponedeljak.

"Od 7. oktobra, pokušavajući uhvatiti istinu, Turkiye je razotkrila izraelske laži i način na koji međunarodne medijske organizacije podupiru izraelsko ucjenjivanje".

Altun je rekao da se njegova zemlja zalaže za pravedne i legitimne zahtjeve Palestinaca, najviše u posljednjih 20 godina, a posebno od 7. oktobra.

"Turkiye priznaje postojanje suverene, nezavisne i teritorijalno integralne palestinske države s glavnim gradom u istočnom Jerusalemu unutar granica iz 1967. godine kao neophodan uslov i snažno to brani na svim međunarodnim platformama", rekao je Altun.

Dezinformacije protiv Turkiye

Turkiye je posljednjih dana suočena sa aktivnostima dezinformacija, posebno u vezi sa trgovinom, od strane određenih krugova, s ciljem stvaranja utiska da Turkiye ne podržava Palestinu.

Altun je rekao da je glavna svrha onih koji su uznemireni stavom Turkiye protiv trenutnog masakra u Palestini i opsade Gaze - da ciljaju njegovu zemlju i vladu.

"Najprikladniji odgovor na ove napore, koje niko pošteno i razborito nije mogao prihvatiti, je nemilosrdna borba Turkiye za Palestinu", rekao je on.

"Želimo još jednom podsjetiti one koji ciljaju Turkiye i one koji svjesno ili nesvjesno služe ovoj zlonamjernoj kampanji: Turkiye je od 7. oktobra pokazala najčasniji i najefikasniji stav sa svojom državom i narodom protiv izraelskog genocida na svim poljima."

Humanitarna pomoć Gazi

Altun je također naglasio stalne napore Turkiye da isporuči humanitarnu pomoć narodu Gaze, koji se bori od početka brutalnih napada Izraela.

"Turkiye je do sada isporučila približno 42.000 tona humanitarne pomoći Gazi", rekao je Altun.

Također je naglasio važnost rada njegove direkcije u razotkrivanju izraelskih dezinformacija.

"Oni koji pribjegavaju različitim lažima kroz sve konvencionalne i nove medijske alate kako bi ocrnili stav Turkiye trebali bi znati da je Turkiye uvijek uz svoju palestinsku braću i sestre i da će ih nastaviti podržavati bez obzira na okolnosti."

TRT Balkan