"U kontaktu smo sa svakim našim državljaninom koji želi da se vrati", rekao je Cavusoglu za TRT Haber.       Foto: Reuters

Turkiye je iz Sudana evakuisala ukupno 1.834 osobe, od kojih su 249 državljani 19 različitih zemalja, rekao je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

"U kontaktu smo sa svakim našim državljaninom koji želi da se vrati", rekao je Cavusoglu za TRT Haber.

Turkiye je u četvrtak angažovala pet vojnih transportnih aviona, uključujući dva aviona A400M, kako bi evakuisali svoje preostale državljane iz Sudana.

Ranije u petak, tursko Ministarstvo nacionalne odbrane saopštilo je da je turski avion za evakuaciju C-130, koji je krenuo u vazdušnu bazu Wadi Seidna radi evakuacije, bio pod paljbom iz malokalibarskog oružja.

Cavusoglu je kazao da je potrebno hitno prestati sa sukobima u toj zemlji.

"Naš zamjenik ministra Burak Akcapar iduće sedmice putuje u Sudan radi posredovanja", rekao je šef turske diplomatije.

Prema podacima Ministarstva zdravlja najmanje 460 ljudi je poginulo, a 4.072 je ranjeno u oružanim sukobima u Sudanu.

Sukobi u Sudanu eskalirali su 15. aprila borbama između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) u Khartoumu i njegovoj okolini.

Posljednjih mjeseci između vojske i paravojnih jedinica rasplamsalo se neslaganje oko reforme vojne sigurnosti. Reforma predviđa puno sudjelovanje RSF-a u vojsci, što je jedno od glavnih pitanja u pregovorima međunarodnih i regionalnih strana za prelaz na civilnu, demokratsku vlast u Sudanu.

TRT Balkan / agencije