Sahin je naveo da je Turkiye u 2022. godini ostvarila prihod od turizma od 46,4 milijarde dolara.     Foto: AA

Predsjednik Upravnog odbora Sahinler Holdinga Kemal Sahin izjavio je da je i ove godine nastavljen intenzivan rast turizma u Turkiye rekavši kako je “broj stranih posjetilaca u prva četiri mjeseca ove godine povećan za 27,51 posto u odnosu na isti period prethodne godine".

"Prema sadašnjim ciframa, predviđam da ćemo ovu godinu zatvoriti s rastom iznad 20 posto, u odnosu na 2019, a mislim da ćemo je povećati za 30 posto u ukupnom prometu. Cifra za pet mjeseci u Antaliji, prestolnici turizma, premašila je 2019, koja je bila rekordna godina" rekao je prvi čovjek ovo turskog turističkog giganta.

Nastavljajući ulaganja u turizam u Turkiye, brend "Megasaray Hotels" Sahinler Holdinga otvorio je svoj peti hotel u Sideu. Na druženju s novinarima povodom otvaranja "Megasaray Resort Side" kompleksa, Sahin je naveo da su uložili 40 miliona eura u "Megasaray Resort Side", koji su nedavno otvorili.

"Učinili smo Antaliju brendom u tenisu"

Navodeći da su otvorili nove mogućnosti u Turkiye u oblasti alternativnog turizma i napravili razliku u tom pogledu, Sahin je rekao da su dodali sportske aktivnosti u strukturu turističke ponude.

"Posebno u tenisu, mi smo učinili Antaliju brendom. Kao mjesto gdje se održavaju turniri i kampovi, postali smo centar svijeta u tom pogledu", istakao je Sahin.

"Nastavićemo ulaganja u sektor turizma"

Sahin je naveo da je Turkiye u 2022. godini ostvarila prihod od turizma od 46,4 milijarde dolara, uz povećanje od 53,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

"Broj turista u Turkiye 2022. godine porastao je za 75 posto i dostigao 51,4 miliona ljudi. Brzi rast turizma se nastavlja i ove godine. Cilj našeg Ministarstva turizma za 2023. godinu je 60 miliona turista, uz 56 milijardi dolara prihoda, a 90 miliona turista u 2028. godini s ciljanim prihodom od 100 milijardi dolara. Broj stranih posjetilaca u prva četiri mjeseca ove godine porastao je za 27,51 posto u odnosu na isti period prethodne godine", podsjetio je Sahin.

TRT Balkan / agencije