“Ako smo istinski zainteresovani za društvo izgrađeno na istini, a ne na fikciji, javnost mora insistirati na istini i boriti se protiv dezinformacija”, rekao je Altun.         Foto: AA

"Novinari i medijske organizacije, posebno u vremenima napetosti i sukoba, imaju naročito izazovan posao. Ne samo da trebaju izvještavati o tačnim informacijama, već se i boriti protiv kampanja dezinformiranja koje provode sve vrste grupa", napisao je Fahrettin Altun, šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye, na društvenoj mreži X.

Altun je dodao i da nije samo posao novinarskih profesionalaca osigurati istinitost i vjerodostojnost informacija koje kruže tradicionalnim kanalima i kanalima društvenih mreža. Javnost treba posvetiti dodatnu pažnju i brigu o tačnosti vijesti prilikom dijeljenja sadržaja.

Pozvao je i na odgovornost konzumenata vijesti, koji su u doba društvenih mreža, često aktivni učesnici u širenju tako tačnih tako i lažnih vijesti.

Altun naglašava da je širenje istinitih informacija u interesu svih. Dezinformiranje nije nevina vježba i oni koji u njoj učestvuju nesvjesno moraju shvatiti da i oni imaju odgovornost.

"Prenošenje određenih poruka bez provjere izvora i sadržaja ozbiljna je medvjeđa usluga našim sugrađanima. Ako smo istinski zainteresovani za društvo izgrađeno na istini, a ne na fikciji, javnost mora insistirati na istini i boriti se protiv dezinformacija", rekao je Altun, dodavši:

"Kao Direkcija za komunikacije, naporno radimo na jačanju medijske pismenosti turske javnosti kroz mnoge inicijative. Radimo na uvjerenju da oni ne samo da zaslužuju istinu, već su upravo oni agenti koji mogu spriječiti kampanje dezinformacija da šire laži."

Za kraj, pozvao je sve medijske organizacije, kao i relevantne organizacije civilnog društva da pokrenu zajedničke inicijative usmjerene na rješavanje ponude i potražnje lažnih vijesti. "Borba protiv dezinformacija mora biti sveobuhvatan napor koji uključuje sve nas", napisao je Altun.

TRT Balkan