Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su južne dijelove Turkiye 6. februara.     Foto: AA

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu saopćio je da je broj poginulih od posljedica zemljotresa 6. februara na jugu Turkiye povećan na 43.556.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su južne dijelove Turkiye 6. februara, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

Resorni turski ministar Soylu govorio je večeras uživo u programu kanala TRT Haber u Koordinacijskom centru u Hatayu.

Istakao je da se Turkiye suočila s jednim od najrazornijih zemljotresa u svijetu.

“U protekle dvije i pol i tri godine smo pretrpjeli mnogo velikih katastrofa, od poplava i požara do zemljotresa. Prve vijesti koje smo primili odmah su bile znak da se radi o velikoj katastrofi“, kazao je Soylu i poručio da će Republika Turkiye i njen narod prebroditi i ovu katastrofu.

Više od 7.250 naknadnih podrhtavanja tla zabilježeno je na jugu Turkiye u proteklih 17 dana.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je najavio da će ta zemlja u roku od godine izgraditi oko 200.000 stambenih jedinica koje su porušene od posljedica nedavnih zemljotresa i da će svi pogođeni potresima biti zbrinuti.

TRT Balkan / agencije