Bolat je rekao da je kompanija 2003. godine bila na 20. mjestu u svjetskoj klasifikaciji, a da je danas treća svjetska aviokompanija u smislu kilometraže i ponuđenih sjedećih mjesta.     Foto : AA

Turska aviokompanija Turkish Airlines (THY) razmatra narudžbu 600 novih aviona, od kojih 200 širokotrupnih i 400 uskotrupnih, izjavio je predsjednik Upravnog odbora i izvršnog komiteta kompanije Ahmet Bolat.

Govoreći na predstavljanju osvježenih catering menija na domaćim i međunarodnim letovima, održanom u Istanbulu, Bolat je rekao da je kompanija 2003. godine bila na 20. mjestu u svjetskoj klasifikaciji, a da je danas treća svjetska aviokompanija u smislu kilometraže i ponuđenih sjedećih mjesta.

"THY se danas popeo na svjetski vrh od lokalne aviokompanije. Godine 2003, dolaskom AK Partije, Turkish Airlines započeo je potpuno novu strategiju. Cilj nam je ove godine prevoziti 85 miliona putnika. Lani smo prevezli 82 miliona putnika. Brzo smo se oporavili od utjecaja pandemije. Dok su druge aviokompanije posrtale, THY je zajedno sa svojim zaposlenicima jednostavno preživio ovu krizu", naglasio je Bolat.

Govorio je i o narudžbama novih aviona.

"Razmatramo naručivanje blizu 600 aviona, 200 od njih će biti širokotrupni, a 400 će biti uskotrupni. Uskoro ćemo završiti prvi dio ovog posla s proizvođačem u Međunarodnoj asocijaciji za zračni transport", rekao je Bolat.

TRT Balkan / agencije