Turkish Airlanes ima flotu od više od 390 aviona, a cilj je 427 do kraja 2023. godine.     Foto: Reuters

Turski nacionalni avioprevoznik očekuje da će prije početka 2023. postati šesti najvredniji svjetski brend avioprevoznika, rekao je predsjednik izvršnog odbora te aviokompanije.

Sa tržišnom vrijednošću od preko 10 milijardi eura, Turkish Airlines je 10. najvredniji brend avioprevoznika na svijetu, rekao je Ahmet Bolat.

Ovaj uspjeh dokaz je njegovog dvocifrenog rasta u gotovo posljednje dvije decenije, osim 2016. i 2020. godine, rekao je on.

Bolat je rekao da je pokretanje aerodroma u Istanbulu 2018. također podržalo rast i snagu kompanije jer je riješila problem nedostatka kapaciteta.

"Aerodrom Istanbul ima kapacitet za preko 120 polijetanja i slijetanja na sat. Novi aerodrom je bio neophodan za naš rast", istakao je on.

Igrač svjetske klase

Dodao je da su investitori sretni što vide jasan interes vlade da turski sektor zračnog saobraćaja učini igračem svjetske klase, što će rezultirati time da su kupili više dionica Turkish Airlinesa.

"Putnici su također radije letjeli s nama zbog operativnih problema s kojima se suočavaju evropski avioprevoznici, a to je doprinijelo našoj profitabilnosti", rekao je Bolat.

Do kraja ove godine aviokompanija ima za cilj da preveze više od 72 miliona putnika, a sljedeće godine preko 88 miliona, istakao je on.

Prema najnovijim podacima na Turskoj platformi za javno objavljivanje, aviokompanije su u januaru i novembru primile 66,3 miliona putnika, što je samo 3,7 posto manje u odnosu na isti period prije pandemije 2019.

Kompanija je objavila neto prihod od 2,25 milijardi dolara u prva tri kvartala ove godine, što je peterostruko povećanje u odnosu na isti period 2019.

Turistički magnet

S početkom ljetne sezone u junu, porast međunarodnog zračnog saobraćaja prema i iz evropskih zemalja izazvao je krizu na mnogim aerodromima, gdje je zbog Covid-19 smanjeno osoblje, a zaposlenici su štrajkali.

Bolat je naglasio da je Turkish Airlines zabilježio porast broja putnika, posebno na međugradskim linijama.

"Porast broja naših putnika također je proizašao iz porasta dolazaka turista u Turkiye", podvukao je on.

Broj stranih turista koji su posjetili Turkiye porastao je za 84,8 posto u odnosu na prethodnu godinu na 42,2 miliona u periodu januar-novembar, prema podacima Ministarstva kulture i turizma objavljenim prošle sedmice.

Kada se tom broju dodaju turski državljani koji žive u inostranstvu, broj za 11 mjeseci se penje na 47,6 miliona, pokazuju podaci ministarstva.

"Postavili smo povećanje kapaciteta od 17 do 20 posto za sljedeću godinu," rekao je Bolat.

Turkish Airlanes ima flotu od više od 390 aviona, rekao je on, dodajući da je cilj 427 do kraja 2023. godine.

TRT World