Uspio je naći fotografije iz vojske, kao i druge porodične fotografije zabilježene davne 1970. godine.     Foto: AA

Turčin Ibrahim Nergiz (68) iz grada Malatya, jedan je od brojnih stanovnika ovog grada koji je usljed prošlomjesečnog razornog zemljotresa ostao bez doma. Nergiz danas u ruševinama zgrade, u kojoj je živio punih 25 godina, traga za porodičnim fotografijama.

Nergiz je živio na četvrtom spratu urušene zgrade u četvrti Yesilyurt, u Malatyi. S velikom tugom posmatra radove na uklanjanju ruševina koje su do prije nešto više od mjesec dana bili zidovi njegovog toplog doma.

U razgovoru s novinarom Anadolije Nergiz navodi kako su urušenu zgradu činila ukupno 22 stana i dva poslovna prostora. Zgradu su usjepli napustili usljed prvog, a ona se urušila usljed drugog snažnog zemljotresa koji je tog dana potresao regiju, sa epicentrom u Kahramanmarasu. Neke komšije, koje su se nakon prvog zemljotresa vratile u zgradu, smrtno su stradale.

Negiz podvlači kako je sretan što je s porodicom uspio ostati živ.

"U braku sam 45 godina, a živjeli smo u istoj zgradi 25 godina. Ovdje smo oženili sina i udali kćer. Danas tražim samo fotografije za uspomenu. Imamo djecu i unuke. Imamo fotografije njihovih rođendana i služenja vojnog roka. Tražimo svoje uspomene i prošlost. Ne očekujemo da nađemo ništa materijalno, sve što želimo naći su uspomene", kazao je Nergiz.

Dodao je kako je uspio naći fotografije iz vojske, kao i druge porodične fotografije zabilježene davne 1970. godine.

"Našao sam i svoju jako staru ličnu kartu. Neke od sitnica koje bismo mogli nazvati antikvitetima. Zahvalni smo što smo ostali zdravi. Zapravo, u jednom ćemo trenutku to shvatiti kao upozorenje", istakao je Nergiz.

Naveo je i da se ispod ruševina pojavila njegova fotografija iz mladosti snimljena 1973, godine tokom školovanja, zatim sa služenja vojnog roka i razglednica koju je poslala njegova sestra 1974. godine.

TRT Balkan / agencije