Toranj Camlica, čija dubina iznosi 218 metara, ima ukupno 49 spratova, od čega ​​četiri sprata ispod zemlje i 45 spratova iznad.      Foto: AA

Toranj Camlica, najvišu građevinu Istanbula koja je otvorena u junu 2021. godine, do danas je obišlo više od milion posjetilaca.

Toranj je 1. juna 2021. otvorio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a riječ je o telekomunikacijskom tornju koji je istovremeno i značajna turistička atrakcija na Camlici, uzvišenju sa kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Istanbul i Istanbulski moreuz.

"Broj posjetilaca koje smo ugostili od dana otvaranja dosegao je 1.036.586 posjetilaca. Posjetioci su na tornju u prosjeku proveli 44 minute. Gledanje Istanbula, jednog od najljepših gradova na svijetu, s vrha, 360 stupeni, ostavlja nezaboravne tragove u sjećanju naših gostiju", naveo je u pisanoj izjavi ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu.

Gradnja kule počela je 2017. godine, a prostire se na površini od oko 30.150 kavadratnih metara. Vrh kule doseže nadmorsku visinu od 587 metara, što je čini najvišom građevinom u Istanbulu, pa čak i u Europi.

Visina armiranobetonske konstrukcije iznosi 221 metar, a visina čelične antene tornja 168 metara.

Od tla toranj sa čeličnom antenom doseže visinu od 369 metara, izgrađen je tako da izdrži zemljotres magnitude 9, a otporan je i na jake vjetrove.

Toranj Camlica, čija dubina iznosi 218 metara, ima ukupno 49 spratova, od čega ​​četiri sprata ispod zemlje i 45 spratova iznad.

Turkiye je zahvaljujući tornju Camlica postigla i značajan uspjeh oblasti telekomunikacijskog emitovanja, s obzirom na činjenicu da se prvi put u svijetu istovremeno emitira 100 FM radijskih emisija s jednog komunikacijskog tornja.

TRT Balkan / agencije