Turske vlasti koriste termin neutralizirati kako bi implicirali da su se dotični teroristi predali ili ubijeni ili zarobljeni.​​​​​​​     Foto: AA Archive

Terorist PKK neutraliziran je tokom operacije koju su provele turske sigurnosne snage u ruralnom području Sirnak/Uludere.

Nakon pretrage te osobe, otkriveno je da ima izbjeglički karton iz izbjegličkog kampa Makhmour, koji se nalazi u poluautonomnoj kurdskoj regiji Iraka.

Utvrđeno je da je terorist PKK-a, identificiran kao Ali Yigit, pod kodnim imenom Yusuf Hacı, bio u regiji Kandil 2015. godine i prešao u Turkiye s namjerom da izvrši terorističke aktivnosti 2022. godine.

Tražen je zbog "članstva u naoružanoj terorističkoj organizaciji".

Otkriveno je da je terorist PKK-a prešao u Turkiye 2022. s namjerom da provodi terorističke aktivnosti.     Foto:   Others

Stručnjaci za sigurnost ističu da članovi PKK-a mogu udobno putovati unutar Iraka koristeći izbjegličke kartone koje je izdalo iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova, pri čemu imaju značajne koristi od privilegija koje im pruža izbjeglički status.

Izbjeglički kamp Mahmour godinama je poznat kao jedna od primarnih operativnih baza PKK-a/KCK-a, koja se aktivno koristi za razne terorističke aktivnosti, uključujući prijenos, logistiku, obavještajne podatke, propagandu, obuku i regrutiranje novog osoblja.

Njemački državljanin pridružio se YPG-u u Siriji

Također je otkriveno da je jedan od terorista PKK-a/YPG-a neutraliziran tokom zračne operacije u području Irak/Gare-Sedare, gdje se nalaze kampovi PKK-a.

Rođena u Njemačkoj 1988, Elefteria Hambi, s kodnim imenom Eva Maria Steiger, otkriveno je da se pridružila terorističkoj grupi YPG u regiji Derik u Siriji 2018.

Eva Maria Steiger postala je jedna od nekoliko stranih državljanki ubijenih unutar terorističke organizacije PKK.     Foto:  Others

Stručnjaci za sigurnost ističu da eliminacija Elefterie Hambi, koja je imala fotografije u uniformi YPG-a, u području Iraq Gare, gdje se nalaze kampovi PKK-a, dok je djelovala pod zastavom YPG-a u Siriji, još jednom naglašava organsku vezu između PKK-a/KCK-a i PYD-a/ YPG-a.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye PKK – koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija od strane Turkiye, SAD-a i EU-a – odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad.

TRT Balkan