U turskoj prijestolnici Ankari održava se najveći svjetski festival vazduhoplovstva i tehnologije TEKNOFEST 2023.     Foto: AA

U turskoj prijestolnici Ankari održava se najveći svjetski festival vazduhoplovstva i tehnologije TEKNOFEST 2023.

TEKNOFEST se održava u organizaciji 125 institucija, uključujući Tursku fondaciju za tehnologiju (T3), Ministarstvo industrije i tehnologije, druga ministarstava, brojne kompanije iz javnog i privatnog sektora i akademske ustanove.

Drugog dana festivala turski ministar nacionalnog obrazovanja Jusuf Tekin posjetio je područje gdje se održava TEKNOFEST te je obišao brojne štandove i informisao se o projektima.

Istakao je da je TEKNOFEST već postao tradicionalan u oblasti nauke i tehnologije.

Tim pilota "Turskih zvijezda" izveo je zadivljujući performans drugog dana festivala.

Također su pokazne letove izveli i bespilotna borbena letjelica Bayraktar kao i tim turskog zrakoplovstva F-16 pod nazivom "SoloTurk".

Odjeljenje za specijalne operacije turske policije helikopterom je također izvelo performans na nebu iznad Ankare.

Ove godine se o okviru festivala održava i aeromiting, kao i prethodnih godina. Na aeromitingu će nastupiti i nacionalni aerobatski tim "Turske zvijezde", bespilotna borbena letjelica Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, borbena bespilotna letjelica Bayraktar AKINCI i turski vojni helikopter ATAK.

TEKNOFEST u Ankari održava se na Aerodromu Etimesgut od 30. avgusta do 3. septembra. Na festivalu učestvuju ukupno 103 institucije i 131 kompanija iz brojnih sektora.

TEKNOFEST je prvi put održan 2018. godine. Anadolu je globalni komunikacijski partner TEKNOFEST-a.

TRT Balkan / agencije