Szijjarto je na kraju poželio uspjeh turskom predsjedniku Erdoganu na predstojećim izborima.        Foto: AA

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto izjavio je kako je Togg najbolji pokazatelj koliko se razvila turska ekonomija, te kako turski narod s pravom može biti ponosan.

Szijjarto boravi u Turkiye povodom otvaranja Medicor Medicala, nove investicije njegove zemlje u Turkiye, a tom prilikom je odgovarao na pitanje novinara Anadolije.

Na pitanje o rezervama Mađarske oko neratificiranja švedskog članstva u NATO-u, Szijjarto je rekao da je ovaj proces odobrenja u rukama parlamenta i da je vlada izvijestila parlament o svojim pozitivnim stavovima.

"Švedske su vlasti zadnjih godina dosljedno ponižavale Mađarsku i mađarski narod, kritizirale i dovodile u pitanje demokratičnost našeg političkog sistema. Švedska nas je optužila da se ne pridržavamo zajedničkih europskih vrijednosti, da kršimo demokratske standarde, da dovodimo u pitanje zrelost mađarskog naroda da sam odlučuje o svojoj budućnosti. Doveli su u pitanje legitimitet naših izbora, a time i parlamenta. Zbog toga zastupnici koji vode vlastite predizborne kampanje ne razumiju kako vanjski čimbenik može dovesti u pitanje legitimnost parlamentarnih izbora", rekao je Szijjarto.

Na pitanje u vezi s procesom članstva Turkiye u Europsku uniju, Szijjarto je podsjetio kako trenutno ne postoji konsenzus za Turkiye u Europskoj uniji.

“Budući da neke zemlje nisu dovoljno hrabre da otvoreno kažu svoje stavove licem u lice, one to govore iza zatvorenih vrata. Neke su zemlje ozbiljno protiv ubrzanja procesa pristupanja Turkiye. U tim uvjetima mi kao Mađarska želimo uspostaviti najbolju saradnju između EU-a i Turkiye”, poručio je Szijjarto.

Podsjećajući da je njegova zemlja zbog svog susjedstva s Ukrajinom jedna od ratom najviše pogođenih zemalja, ministar je istaknuo važnost uloge Turkiye na tom području.

“Jedini uspješan pokušaj posredovanja bio je sporazum o žitu koji je potpisala Turkiye, lično predsjednik (Recep Tayyip, op.a.) Erdogan. Sukobljene strane su sklopljena od izbijanja rata. Jedini važan sporazum koji su sukobljene strane (Rusija i Ukrajina, op.a.) od početka rata uspjele sklopiti bio je ovaj žitni sporazum. Stoga smatramo da bi Turkiye trebala igrati glavnu ulogu u narednom razdoblju, kada se stvori okruženje za mirovne pregovore”, rekao je Szijjarto, te dodao:

“Iz tog razloga se nadamo da turska vlada može nastaviti raditi i doprinositi miru u svijetu."

Szijjarto je također govorio o turskom domaćem automobilu Togg.

"Činjenica da Turkiye može proizvesti vlastiti automobil pokazuje koliko se turska ekonomija razvila, jer nacionalna automobilska industrija pokazuje da je ekonomija u narednoj fazi", rekao je Szijjarto, te dodao: "Svjesni smo kakvi su napori potrebni da bismo došli do tačke na kojoj je Turkiye. Iz tog razloga turski narod može biti s pravom ponosan na sebe."

Dodao je kako je turskim kolegama prenio da u kontekstu turskog TOGG-a razmatraju i izlazak na mađarsko tržište, te kako vjeruje da TOGG može biti konkurent drugim markama.

Na kraju je poželio uspjeh turskom predsjedniku Erdoganu na predstojećim izborima.

TRT Balkan / agencije