Predsjednik Erdogan je dodao da je globalna saradnja neophodna za rješavanje pitanja životne sredine.     Foto: AA

Turkiye je obilježila Svjetski dan zaštite životne sredine, globalni godišnji događaj kojim se podstiče svijest i djelovanje za zaštitu okoliša.

"Naš svijet se suočava s velikim ekološkim katastrofama kao što su globalno zagrijavanje, dezertifikacija i pad biodiverziteta. Svijet koji je pogodniji za život i zeleniji može biti moguć samo rješavanjem globalnih ekoloških izazova", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, saopćila je Direkcija za komunikacije.

Predsjednik Erdogan je dodao da je globalna saradnja neophodna za rješavanje pitanja životne sredine.

Prva dama Turkiye Emine Erdogan, vodeća figura u borbi protiv ekoloških izazova, napisala je na paltformi X: "Možemo spasiti naš zajednički dom tako što ćemo živjeti svakodnevni život sa ekološki prihvatljivom životnom kulturom."

Dodala je da je "izvanredan uspjeh inicijativa Zero Waste i Zero Waste Blue" istaknuo važnost ličnih napora u pitanjima zaštite okoliša.

Zero-waste kretanje

Prva dama Turkiye predvodila je pokret zero-waste u Turkiye i pomogla mu da preraste u globalnu inicijativu, koja je kulminirala usvajanjem rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u decembru 2022. koja podržava principe zero-waste.

Potpredsjednik Turkiye Cevdet Yilmaz je također rekao: "Moramo podići svijest o životnoj sredini i klimatskoj krizi i stvoriti zajedničku ekološku svijest kako bismo zaštitili našu planetu i ostavili svijet pogodniji za život budućim generacijama."

TRT World