Brojni svjetski lideri čestitali su turskom predsjedniku Erdoganu izbornu pobjedu.     Foto: AA

Svjetski lideri su na društvenim mrežama čestitali turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na reizboru na tu funkciju.

"Radujem se nastavku našeg zajedničkog rada i pripremi za NATO samit u julu", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Pobjedu su čestitali i u zajedničkom saopćenju visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell i komesar Evropske unije za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi.

"EU ima strateški interes da nastavi saradnju i obostrano koristan odnos sa Turkiye i svim njenim ljudima, u stabilnom i sigurnom okruženju u istočnom Mediteranu", navedeno je.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas također je čestitao turskom predsjedniku i narodu Turkiye na "izbornoj pobjedi".

Libijski premijer Abdul Hamid Dbeibeh rekao je da Erdoganova pobjeda pokazuje obnovu povjerenja naroda u njegove uspješne projekte i politiku.

Pobjedu Erdoganu čestitala je i italijanska premijerka Giorgia Meloni navodeći da zajedno njihove dvije zemlje mogu "učiniti više za globalni rast i stabilnost".

Holandski premijer Mark Rutte čestitao je turskom predsjedniku, rekavši da želi Erdoganu "svaki uspjeh u godinama koje su pred nama".

"Radujem se nastavku jačanja holandsko-turskih odnosa i zajedničkom radu kao prijatelji i saveznici", napisao je na Twitteru.

Švedski premijer Ulf Kristersson također je čestitao Erdoganu, rekavši da je "zajednička sigurnost budući prioritet".

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva proslavio je reizbor turskog predsjednika, poželjevši mu "dobar mandat".

Mađarska predsjednica Katalin Novak također je čestitala Erdoganu, rekavši da se raduje radu na jačanju njihovog bilateralnog partnerstva.

"Stabilnost Turkiye je ključna za Evropu i može igrati važnu ulogu u postizanju mira u Ukrajini", dodala je na Twitteru.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi također je čestitao Erdoganu na pobjedi u nedjeljnom drugom krugu predsjedničkih izbora.

Gruzijski premijer IIrakli Garibashvili čestitao je "velikom prijatelju" Erdoganu "na ubjedljivom ponovnom izboru za lidera Turkiye".

"Želimo da dodatno ojačamo veze prijateljstva i strateškog partnerstva", napisao je na Twitteru.

TRT Balkan / agencije