Nakon iftara gosti su obišli štandove postavljene za promociju zemalja iz kojih studenti dolaze.               Foto: AA

Strani studenti, koji studiraju u Republici Turkiye uz stipendije Direkcije za dijasporu i srodne zajednice (YTB), biranim riječima opisuju ramazansku atmosferu i ambijent u kojem uživaju u toj zemlji.

U sjedištu YTB-a u Anlari organiziran je zajednički iftar i druženje u kojem su učestvovali potpredsjednik YTB-a Murat Kazanci, studenti iz Uzbekistana, Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Azerbejdžana i brojni gosti.

Međunarodni studenti su dopisniku AA ocijenili ramazansku atmosferu u Turskoj.

Uzbekistanac Bekzod Khamroev, postdiplomac Odsjeka za orijentalne studije na Univerzitetu “Yildirim Beyazit“, kazao je novinaru Anadolu da uživa u Turkiye i da nema razlike u ramazanskom ambijentu u Turkiye i njegovom rodnom Uzbekistanu.

“U Turkiye se osjećamo kao kod kuće. Jedina razlika između Turkiye i moje zemlje može biti u hrani“, rekao je Khamroev i dodao da u Turkiye često ide na zajedničke iftare.

Postidplomac međunarodne sigurnosti na Policijskoj Akademiji Adilet Akynali Uulu u Turkiye je došao iz Kirgistana, a ramazanski ambijent u Turkiye opisuje kao “najbolje od najboljih“.

“Ne vidim nikakvu razliku jer su naši preci jedno od pamtivijeka, naši mezarluci i pijace su isti, a civilizacija nam je zajednička“, rekao je Uulu.

Sandugash Kels iz Kazahstana, koja pohađa postdiplomski studij Odsjeka za savremene turske dijalekte na Univerzitetu “Hacı Bayram Veli“, rekla je da posebnu čar ramazanu u Turkiye daju ramazanske pide i davuldžije koji idu mahalama i udaranjem u bubnjeve bude vjernike na sehur.

“I mi u Kazahstanu pravimo zajedničke iftare s rodbinom i prijateljima. Za iftar kažemo auiz asar, a sehur nam je seresi“, kazala je Kels.

Aybolek Magtymkulyyeva iz Turkmenistana, studentkinja Univerziteta za muziku i likovnu umjetnost u Ankari, rekla je da je ponosna što studira u Turkiye i da je veoma sretna što ramazan provodi sa svojim prijateljima.

Njeno mišljenje dijeli i Azerbejdžanka Tavat Asadova, polaznica posdiplomskog studija na Odsjeku za specijalno obrazovanje Univerziteta u Ankari.

Asadova je kazala da da se duhovnost ramazana veoma dobro doživljava u Turkiye i da su imali priliku da bliže upoznaju ramazanske adete i tradiciju zahvaljujući organizovanim zajedničkim iftarima.

“Uvijek je posebno kada se ljudi okupljaju za iftarskom trpezom. Azerbejdžan i Turkiye su bratske zemlje. Naše kulture su skoro iste. Sretna sam i činjenica je da je ramazan u Turkiye odiše s više entuzijazma“, kazala je Asadova.

Nakon iftara gosti su obišli štandove postavljene za promociju zemalja iz kojih studenti dolaze.

TRT Balkan / agencije