Događaju je prisustvovalo 60 domaćih i stranih stručnjaka iz javnog, privatnog sektora, medija, akademske zajednice, think tankova i nevladinih organizacija iz skoro 30 zemalja.              Foto: AA

Međunarodni samit o strateškim komunikacijama (STRATCOM), koji je po treći put ove godine organizirala Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye, održan je u Istanbulu od 24. do 25. novembra.

Tema ovogodišnjeg samita bila je "Globalna borba protiv hibridnih prijetnji: stabilnost, sigurnost, solidarnost", dok se predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio učesnicima videoporukom.

Samit je počeo uvodnim govorima ministra vanjskih poslova Hakana Fidana i šefa Direkcije za komunikacije Fahrettina Altuna. Samitu je putem videoporuke prisustvovala i direktorica za globalne komunikacije Ujedinjenih naroda Melissa Fleming.

Događaju je prisustvovalo 60 domaćih i stranih stručnjaka iz javnog, privatnog sektora, medija, akademske zajednice, think tankova i nevladinih organizacija iz skoro 30 zemalja.

Gotovo tri hiljade domaćih i stranih gostiju prisustvovalo je samitu, koji se sastojao od devet panela, devet posebnih događaja (Stratcom Talks) i tri videoporuke.

Na završetku samita, šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun objavio je izjavu o namjerama koju je pripremio Generalni sekretarijat STRATCOM-a.

Naglašivši da dezinformacije korumpiraju demokratije i stvaraju destruktivne efekte ciljajući na prava i slobode pojedinca, podsjećajući da je "pravi mir moguć samo uz pravdu i istinu", osuđujući "okupaciju i krvoproliće u Gazi koje je izvršio Izrael, koji je ratnim zločinima povrijedio globalnu savjest, kršeći međunarodno pravo" i odajući počast "novinarima koji su odigrali najvažniju ulogu u pomaganju međunarodnoj zajednici da otkrije istinu o onome što se dogodilo u Gazi i koji su izgubili živote u izraelskim napadima te ističući da "ćemo se kolektivno boriti protiv dezinformacija i svih vrsta manipulacija informacijama", okupljeni na Međunarodnom samitu o strateškoj komunikaciji naglasili su potrebu da se institucionalizira strateška komunikacijska vizija koja uzima istinu, transparentnost, odgovornost i izgradnju povjerenja kao principe i da se u skladu s tim razviju kriteriji i standardi.

Također, učesnici izjavljuju da će proizvesti fleksibilne, svestrane i holističke borbene strategije reformom nacionalnih sigurnosnih i odbrambenih mehanizama kako bi povećali otpor hibridnim prijetnjama.

"Dajemo prioritet stvaranju institucionalnih i jakih mehanizama s ciljem otkrivanja i eliminacije ranjivosti i povećanja otpornosti na svim nivoima protiv hibridnih prijetnji. Kao akteri u strateškoj komunikaciji, preuzimamo obavezu da razvijemo borbeni štit i aplikacije protiv hibridnih prijetnji. Javnu komunikaciju smatramo osnovnom uslužnom oblasti i izjavljujemo da stavljamo etičke vrijednosti u naš centar u ime zajedničke strategije usmjerene na ljude i građane. Izjavljujemo da ćemo iskoristiti mogućnosti koje nam pruža tehnologija, posebno umjetna inteligencija, za informiranje svjetske javnosti na tačan, efikasan i blagovremen način i u borbi protiv iskrivljenog, lažnog i manipulativnog sadržaja. Smatramo vrijednim diverzifikovanje mehanizma dijaloga i podsticanje zajedničkog rada u korist globalne borbe za istinu. Obavezujemo se da doprinesemo izgradnji pravednije, mirnije, otpornije i stabilnije međunarodne zajednice protiv ratova, sukoba i prijetnji koje utiču na svijet", navodi se u tekstu izjave o namjerama koju je objavio Altun.

TRT Balkan / agencije