Stoltenberg je također istaknuo značajne doprinose Turkiye i njenu ulogu u osiguravanju mira i sigurnosti u regiji.       Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio je danas u Istanbulu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Sastanak je održan u predsjedničkom uredu Dolmabahce u Istanbulu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tokom susreta s predsjednikom Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom zahvalio Turkiye na slanju pojačanja na Kosovo usred nedavnih nemira.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata, Stoltenberg je rekao: "Zahvaljujem Turkiye što je poslala pojačanje na sjever Kosova nakon nedavnih nemira."

Stoltenberg je također naglasio važnost snažne podrške Turkiye za ratom razorenu Ukrajinu, uključujući posredništvo u postizanju crnomorskog sporazuma o žitu i osiguravanje njegovog nastavka.

U subotu je Stoltenberg prisustvovao ceremoniji inauguracije predsjednika Erdogana i iskoristio priliku da mu čestita na ponovnom izboru prošle nedjelje i velikom odazivu birača na predsjedničkim izborima.

Tokom sastanka, dvojica čelnika također su razgovarala o važnim pitanjima o kojima će se raspravljati u julu na samitu NATO-a u Vilniusu, u Litvaniji.

Dodao je da je među temama bila i nepokolebljiva podrška NATO-a Ukrajini, jačanje mjera odvraćanja i odbrane te značaj prisutnosti NATO-a na Kosovu.

Stoltenberg je također istaknuo značajne doprinose Turkiye i njenu ulogu u osiguravanju mira i sigurnosti u regiji.

Na Kosovu je prošle sedmice najmanje 30 vojnika međunarodne mirovne misije pod vodstvom NATO-a povrijeđeno u sukobima s demonstrantima Srbima.

Napetosti su zahvatile Kosovo, a demonstranti i snage sigurnosti sukobili su se u općinama na sjeveru zemlje u kojima dominiraju Srbi zbog izbora gradonačelnika etničkih Albanaca.

Ministarstvo odbrane Turkiye izvijestilo je u subotu da je nakon događaja na Kosovu, na zahtjev Komande združenih snaga NATO-a, raspoređen bataljon turskih specijalaca koji su na putu prema kasarni "Sultan Murat" na Kosovu. Kolona turskih kamiona sa vozilima danas je napustila Turkiye i krenula ka Kosovu.

TRT Balkan / agencije