Stoltenberg održao sastanak sa predsjednikom Finske

Stoltenberg je na konferenciji za medije s finskim predsjednikom Saulijom Niinistom rekao da nijedna druga članica NATO-a nije doživjela toliko terorističkih napada kao Turkiye te da se njenu zabrinutost, kao važnu članicu tog saveza, treba shvatiti ozbiljnom.

„Kad vrijedan saveznik izražava zabrinutost zbog terorizma, mi to ozbiljno shvatamo“, naglasio je šef NATO-a.

Dvojica čelnika su istakla da rade s Turkiye kako bi se riješile sve nesuglasice između tri strane, prenosi Reuters.

Turkiye ne želi dati zeleno svjetlo za ulazak u NATO savez Finskoj čija granica sa Rusijom iznosi 1340 kilometara i Švedskoj jer podržavaju članove PKK partije, koju su Turkiye, Evropska Unija i SAD proglasile terorističkom organizacijom.

Pripadnici PKK-a, koje su Turkiye, SAD i EU proglasili terorističkom organizacijom, odgovorni su za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene i djecu. Ankara je u proteklih deset godina od Švedske i Finske tražila izručenja pripadnika PKK-a i organizacije FETO koja stoji iza neuspjelog državnog puča 2016. godine.

Stoltenberg i Niinisto tokom 20 minuta duge konferencije nisu spomenuli Hrvatsku i predsjednika Zorana Milanovića, koji poziva na blokadu članstva dvije države dok se u Bosni i Hercegovini ne provedu izborne reforme, kako to traži službeni Zagreb.

Niinisto je ulazak dviju zemalja u NATO prozvao „historijskim“ događajem za Finsku, ali i nordijske zemlje.

Finska i Švedska podnijele su kandidaturu za članstvo u NATO-u zabrinute za svoju sigurnost nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Stoltenberg će u ponedjeljak doputovati u Švedsku gdje će razgovarati s premijerkom Magdalenom Andersson, a sve se događa desetak dana do samita NATO-a u Madridu 29. juna na koji su dvije zemlje kandidatkinje pozvane.

Podsjećamo, svih 30 država NATO-a mora dati svoje odobrenje prije nego što nova članica može biti primljena u Alijansu.

TRT Balkan / agencije