Stoltenberg je rekao da će tri strane razgovarati o tome “kako završiti proces pristupanja” obje države.     Foto: Reuters

"Turkiye, Finska i Švedska održat će u martu sastanak na kojem će razgovarati o pristupanju dvije nordijske zemlje NATO-u", objavio je u petak šef alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg se danas obratio na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerkom Estonije Kajom Kallas i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u estonskoj prijestolnici Talinu.

Stoltenberg je istakao da je "imao dobre razgovore s turskim predsjednikom Recep Tayyipom Erdoganom" tokom njegove prošlosedmične posjete Ankari.

"Dogovorili smo se da ponovo započnemo pregovore i da sazovemo trilateralni sastanak između Finske, Švedske i Turkiye u sjedištu NATO-a sredinom marta pod mojim pokroviteljstvom", kazao je.

Stoltenberg je rekao da će tri strane razgovarati o tome “kako završiti proces pristupanja” obje države.

Također je pozdravio odluku mađarskog parlamenta da sljedeće sedmice započne proces ratifikacije protokola o pristupanju u NATO dvije nordijske zemlje.

Švedska i Finska službeno su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u prošlog maja, a ta njihova odluka je potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je započeo 24. februara 2022. godine.

Prema memorandumu potpisanom prošlog junu između Turkiye, Švedske i Finske, dvije nordijske zemlje obvezale su se poduzeti korake protiv terorista kako bi stekle članstvo u NATO savezu.

U sporazumu su se Švedska i Finska složile da neće pružati podršku terorističkim grupama kao što su PKK i njegovi ogranci i teroristička organizacija FETO, te da će izručiti u Turkiye osumnjičene za terorizam.

TRT Balkan / agencije