Fatma Zehra S. je podnijela žalbu zbog diskriminacije univerzitetu, opisujući profesorov odgovor kao odgovor “zasnovan na političkim razlozima“ i “diskriminatorski, ako ne i potpuno rasistički“     Foto: Gokhan Deniz/TRTWorld

„Univerzitet u Stockholmu trebao bi tretirati svaku osobu jednako, zbog čega ne prihvatamo diskriminaciju po bilo kojoj osnovi. Zaposlenik o kojem je riječ izražava duboko žaljenje, te je shvatio da je ovom problemu pristupio na pogrešan način. Također, s Univerziteta je upućeno izvinjenje studentici, te joj je, već u decembru prošle godine, pružena pomoć u vidu potrage za drugim programom stažiranja na našem univerzitetu“, stoji, između ostalog, u saopćenju.

Otkako je ova vijest izašla u javnost, hiljade korisnika na Twitteru i drugim platformama kao i brojni akademici iz različitih dijelova svijeta, poslalo je poruke solidarnosti za Fatmu i osudilo čin švedskog profesora, a među njima i generalni direktor TRT-a, gospodin Mehmet Zahid Sobaci, koji je poručio:

„Univerzitet u Stockholmu izdao je službeno izvinjenje i poruku žaljenja nakon što je demonstrirao sramotnu diskriminaciju i niske stavove koji postoje u Švedskoj, kako je otkrio Trt World.“

Profesor Carlbring je uklonio svoj profil na Twitteru, te se nije dalje oglašavao o ovome.

Podsjetimo, Fatma Zehra S. je na trećoj godini dodiplomskog studija na Odsjeku za psihologiju na Univerzitetu Ibn Haldun u Istanbulu, u sklopu Erasmus+ fonda za ljetnu praksu za 2023. godinu dobila priliku da obavi stažiranje na evropskom univerzitetu po svom izboru.

Jedna od praksi za koju se prijavila bila je na Univerzitetu u Stockholmu u Švedskoj. U e-poruci koju je poslala 23. novembra 2022. Fatma je pokazala interes da bude razmatrana za istraživački projekat koji vodi profesor Carlbring, koji joj je poručio da bi je rado primio, ali je ipak mora odbiti, s obzirom na činjenicu da, kako je kazao, Turkiye ne dozvoljava Švedskoj da uđe u NATO.

Fatma Zehra S. je podnijela žalbu zbog diskriminacije univerzitetu 5. decembra, opisujući profesorov odgovor kao odgovor “zasnovan na političkim razlozima“ i “diskriminatorski, ako ne i potpuno rasistički“, a dan poslije uslijedilo je izvinjenje zamjenice šefa Odsjeka za psihologiju.

Uprkos negativnom iskustvu, Fatma kaže da je njenu prijavu prihvatio drugi profesor na Odsjeku psihologije na istom fakultetu, te da planira nastaviti sa stažiranjem ovog ljeta.

Odnosi između Turkiye i Švedske i dalje su veoma napeti. Novi dokazi o organiziranju pristalica terorizma PKK i YPG u srcu Stockholma pojavili su se 12. januara. Deseci pristalica terorista okupili su se ispred historijske Gradske vijećnice i uzvikivali slogane protiv Turkiye. Okačili su i lutku u liku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uzvikujući rasne uvrede i prijetnje nasiljem prema Turkiye.

Budući da švedska vlada nije uspjela spriječiti djelovanje organizacije PKK/YPG, dopuštajući njihovim pristalicama da slobodno organiziraju i provode brojne antiturske i proterorističke demonstracije u zemlji, zvanična Ankara odbija popustiti takvim provokacijama i nastavlja zbog toga insistirati na zabrani ulaska u NATO zemlji koja ne poduzima mjere protiv terorizma.

TRT Balkan