"Danas šaljemo šleper pun namirnica i potrepština u područja pogođena zemljotresima", kazao je Aksoy.   Foto: AA

Šleper sa paketima pomoći danas je ispraćen iz Beograda, glavnog grada Srbije, za žrtve razornih zemljotresa u Turkiye.

Ispraćaju šlepera sa pomoći prisustvovao je i ambasador Turkiye u Srbiji Hami Aksoy koji je tom prilikom podsjetio da su dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak, 6. februara, pogodila južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu.

"Ovi zemljotresi su pogodili deset naših provincija i oko 13 miliona ljudi. Odmah nakon zemljotresa imali smo ogromn podršku od prijatelja iz Srbije, od vlade ali i od građane Srbije. Počeli smo prikupljati stvari koje su potrebne na tom području i prethodnih dana smo to slali. Jučer smo poslali više od 2500 grijalica u regiji Gaziantepa. Danas šaljemo šleper pun namirnica i potrepština u područja pogođena zemljotresima", kazao je Aksoy.

Podsjetio je da je također kargo avionima poslana pomoć u Adanu i Gaziantep koji su također pogođeni zemljotresom, napominjući da je iz regije Sandžak poslano više od 14 šlepera pomoći.

Napominje da je i dalje potrebna pomoć ljudima u područjima pogođenim zemljotresima.

"Uglavnom potrebni su šatori, vreće za spavanje, ćebad i stvari potrebne u šatorima. Ljudima su sada potrebni šatori, stambeni kontejneri i mobilni toaleti. To je ono što nam sada treba", rekao je turski ambasador.

Pohvalio je rad spasilačkog tima iz Srbije koji pomaže u akcijama potrage i spašavanja u Turkiye.

"Želim spomenuti i spasilačke timove iz Srbije koji su u našoj državi. Veoma smo im zahvalni. S njima je i pas tragač Zigi. Do sada je ovaj spasilački tim iz Srbije spasio troje ljudi iz ruševina, zahvalni smo im na tome", kazao je Aksoy.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak, 6. februara, su pogodila južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u zemljotresima u Turkiye povećan je na 35.418, a u susjednoj Siriji na 3.688 osoba.

TRT Balkan / agencije