Baykar je prošle sedmice sa Saudijskom Arabijom potpisao najveći izvozni sporazum u oblasti odbrane i avijacije u historiji Turkiye.     Foto: AA

Sporazumi turskog proizvođača dronova i giganta odbrambenog sektora Baykara dospjeli su na naslovnice američkih medija.

Baykar je prošle sedmice sa Saudijskom Arabijom potpisao najveći izvozni sporazum u oblasti odbrane i avijacije u historiji Turkiye.

Kompanija je potpisala i ugovor o saradnji sa Vojnom industrijom Saudijske Arabije (SAMI) za proizvodnju dronova Bayraktar Akinci u Saudijskoj Arabiji.

Američki glavni odbrambeni magazin “Breaking Defense“ ocijenio je taj sporazum značajnim za Turkiye i Saudijsku Arabiju, ali i šire.

Generalni direktor Baykara Haluk Bayraktar izjavio je za “Breaking Defense“ da je Baykar napredovao poput ledolomca i utro put turskim kompanijama odbrambene industrije.

Podsjetio je da su i Baykarovi partneri Aselsan i Roketsan također sklopili sporazume sa Saudijskom Arabijom.

“Zahvaljujući ovim ugovorima, stotine turskih podsistema za proizvodnju odbrane proširuju svoje izvozne portfelje novom saradnjom“, rekao je Bayraktar.

Kako je Bayraktar dalje kazao, Baykar će također podijeliti svoje iskustvo, zasnovano na desetogodišnjim istraživanjima i razvojnim studijama, sa Saudijskom Arabijom i doprinijeti projektu Vizije Saudijske Arabije 2030, koji ima za cilj lokalizaciju razvoja tehnologije i proizvodnje.

Ističući kako je konkurencija postojala i za posljednji veliki ugovor koji je potpisan, Bayraktar je kazao da je turski dron Bayraktar Akinci pobijedio konkurente iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Odbacujući medijske glasine o mogućem spajanju ili preuzimanju Baykara, Bayraktar je rekao da neće biti promjena u strukturi kompanije i poslovnom pristupu.

Eksperti, čija su mišljenja citirana u članku “Breaking Defense“, naveli su da će sporazumi koje je Baykar potpisao stvoriti dugoročnu vezu između odbrambenih industrija Turkiye i Saudijske Arabije, te da će to povećati saradnju Turkiye sa drugim zemljama Zaljeva u odbrambenoj industriji.

Stručnjaci su također rekli da će savez sa odbrambenom industrijom Saudijske Arabije poboljšati Baykarovu proizvodnu brzinu i kapacitet, koji su važni za zadovoljenje rastuće potražnje za turskim bespilotnim letjelicama.

TRT Balkan / agencije