Chauveau je istakao da je timu žao što nisu mogli izvući nikog živog ispod ruševina.        Foto: Twitter/ Securite Civile France

Organizovanje pomoći nakon tako velikih katastrofa, kao što su zemljotresi koji su pogodili jug Turkiye 6. februara je vrlo teško, rekao je Cyrille Chauveau, spasilac iz Francuske u južnoj turskoj provinciji Hatay pogođenoj zemljotresom.

"Teško je znati gdje poslati spasilačke timove. Moramo se brzo organizovati i fokusirati se na spasilačke operacije. Moramo se trkati s vremenom tokom ovako velikih katastrofa.", rekao je za Anadoliju Chauveau, koji je zamjenik vođe francuskog tima raspoređenog u Antakyi.

On je naglasio: "Slanje hitne pomoći svakom mjestu u ovako velikoj katastrofi je veoma teško."

Chauveau je bio dio tima od 73 člana koji je stigao u Turkiye 7. februara u Osmaniye, a zatim prebačen u Hatay 9. februara.

Kada smo stigli ovdje izgledalo je kao da je u pitanju bombardovani grad u ratnoj zoni", rekao je on.

Prema njegovim riječima Turci su bili veoma prijateljski nastrojeni prema njima i pokazali su gostoprimstvo.

"Ponuditi im našu pomoć bila je čast. Zaista smo osjetili njihovo prijateljstvo", rekao je on, potvrđujući podršku Francuske Turkiye i njenom narodu.

Chauveau je istakao da je timu žao što nisu mogli izvući nikog živog ispod ruševina.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak, 6. februara, su pogodila južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u zemljotresima u Turkiye povećan je na 35.418, a u susjednoj Siriji na 3.688 osoba.

TRT Balkan / agencije