Soylu je poručio kako je proces glasanja počeo bez problema u cijeloj Turkiye.      Foto: AA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turkiye Suleyman Soylu rekao je da je danas na terenu više od 600.000 pripadnika sigurnosnih snaga, koji su zaduženi da izborni proces protekne u najboljem redu.

Birališta širom Turkiye otvorena su jutros u osam sati po lokalnom vremenu (sedam sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Soylu je glasao na području Gaziosmanpase u Istanbulu. Poželio je da izbori budu od koristi za Turkiye.

Kako je kazao novinarima nakon glasanja, sa guvernerima, šefovima policije i komandantima žandarmerije dali su procjenu o procesu glasanja u Turkiye.

"Proces glasanja je počeo bez problema u cijeloj našoj Turkiye", poručio je Soylu.

Prema njegovim riječima, Turkiye ima veliko iskustvo i razumijevanje u pogledu sigurnosti izbora.

"Danas na terenu imamo 601.000 pripadnika sigurnosnih snaga, policije, žandarmerije, naše obalne straže i obezbjeđenja. Obavljat će svoje dužnosti do kraja izbora", rekao je Soylu.

Kako je kazao, na terenu je i 79 helikoptera i osam aviona.

Govoreći o izborima u područjima pogođenim razornim zemljotresima u februaru ove godine, Soylu je rekao da se za sada na tom području izborni proces odvija bez problema.

"Vjerujem da će Turkiye donijeti ispravnu odluku. Nadam se da će to biti dobro i povoljno za našu naciju, našu zemlju i našu budućnost", dodao je Soylu.

Izbori u Turkiye 2023

Građani Turkiye danas glasaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a biraju između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasa prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redoslijedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turkiye.

Birališta će biti otvorena do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turkiye, u 73 države i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopćila Vrhovna izborna komisija Turkiye, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

TRT Balkan / agencije