"Inicijalna finansijska pomoć od 530 dolara do sada je pružena za gotovo 336.000 porodica", istakao je Soylu.     Foto: AP

Stanovnici evakuirani iz gradova pogođenih zemljotresom u Turkiye vratit će se u svoje rodne gradove nakon što se uspostave kontejnerski gradovi i normaliziraju pogođena područja, rekao je turski ministar unutrašnjih poslova.

"Kada se gradovi počnu normalizirati i kad se budu postavljali kontejnerski gradovi, naši evakuirani građani će se, naravno, vratiti u svoje gradove", rekao je Suleyman Soylu u izjavi u srijedu.

"Možda njihova prva godina neće biti ista kao prije, pokušat ćemo osigurati da njihove potrebe budu zadovoljene", dodao je.

Govoreći u Upravi za vanredne situacije Turkiye u Kahramanmarasu, pokrajini u kojoj je bio epicentar zemljotresa, Soylu je dodao da je početna finansijska pomoć od 530 dolara (10.000 lira) dosad pružena za gotovo 336.000 porodica.

Obnova gradova

Soylu je opovrgnuo tvrdnje da u područjima pogođenim potresom postoji epidemija akutne crijevne bolesti, dodajući da Ministarstvo zdravstva budno pazi na bilo kakvu epidemiju.

Soylu je rekao da je blizu 200.000 šatora, koji su svojevrsna privremena skloništa, poslano u zonu zemljotresa i da su mnogi već postavljeni. Dodajući da će biti poslano još približno 100.000 šatora, Soylu je rekao: "Životni prostori bit će izgrađeni unutar kontejnera. Mjesta za njih su određena i infrastruktura se gradi. Ovo je jednogodišnji proces", rekao je.

Što se tiče razmjera razaranja, Soylu je rekao da je gotovo jedna četvrtina zgrada u Kahramanmarasu pretrpjela štetu, a da je polovina stambenih objekata u Antakyi, u Hatayu ili srušeno u zemljotresima ili ih je trebalo srušiti kao dio napora za obnovu grada.

Održive kuhinje

Naglašavajući da bi narodne kuhinje u području pogođenom zemljotresom trebale biti održive najmanje godinu, Soylu je rekao: "Potrebe narodnih kuhinja za kuhanjem i posluživanjem naše nacije trebamo učiniti održivima. Također moramo pripremiti suhu hranu, te čistu i potpuno novu odjeću."

O naporima turskih vlasti da osiguraju sigurnost zajednicama u zemljotresom pogođenim pokrajinama, Soylu je također rekao da su sigurnosne snage trostruko pojačane kako bi se osigurala koordinacija humanitarnih napora i održao red.

TRT World