Ministar unutrašnjih poslova Turkiye Soylu obratio se novinarima u Koordinacijskom centru u Hatayu.        Foto: AA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turkiye Suleyman Soylu saopćio je da je od posljedica novih snažnijih zemljotresa u Hatayu poginulo najmanje šest osoba, a da je povrijeđeno 562 ljudi, uključujući 18 životno ugroženih.

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru pogodio je u ponedjeljak okrug Defne u turskoj provinciji Hatay, a tri minute kasnije, uslijedio je još jedan zemljotres magnitude 5,8, čiji epicentar je registriran u okrugu Samandag, također u provinciji Hatay. Ovi zemljotresi su uslijedili dvije sedmice nakon dva razorna potresa sa epicentrima u Kahramanmarasu u kojima je život izgubilo najmanje 42.310 ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Turkiye Soylu obratio se novinarima u Koordinacijskom centru u Hatayu i kazao da akcije potrage i spašavanja u Hatayu traju još uvijek na pet ruševina.

“Nadležne službe su na terenu i nastavljaju s aktivnostima. U toku je i proces procjena štete na objektima. Pri kraju je preliminarni proces, ali po zahtjevu građana će biti ponovljen postupak procjene na svakom pojedinačnom objektu“, kazao je Soylu.

Soylu je kazao da su neprihvatljiva bilo kakva poskupljenja kirija u ovom teškom trenutku i da bi takva pojava bila ocijenjena bezobraznom i nemoralnom.

“Podrhtavanja tla i dalje traju. Zabranjeno je ulaziti u zgrade i objekte koji su oštećeni. Pozivamo građane da poštuju upute nadležnih timova“, kazao je Soylu.

Soylu je također saopćio da su u proteklih 16 dana na jugu Turkiye registirana ukupno 7.242 podrhtavanja tla.

“Kao država i narod rame uz rame ćemo prebroditi ovu katastrofu. Cilj je da u narednoj godini podignemo nove zgrade, ali svi zajedno ćemo nastaviti proces rehabilitacije za građane koji su pogođeni ovom tragedijom“, kazao je Soylu.

TRT Balkan / agencije